Μουσταλευριά


Κάθε Σεπτέμβρη θυμάμαι το σπίτι της γιαγιάς μου να μυρίζει φρέσκο μούστο απ' το Χάβαρι και να μετατρέπεται σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής... Μουστοκούλουρα, πετιμέζι για τους λουκουμάδες και τις δίπλες του χειμώνα και φυσικά μουσταλευριά στα πιατάκια που γέμιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού μέχρι να περάσουν όλοι να πάρουν το μερίδιο τους... Όλα είχαν μέσα τους εκείνα τα υλικά που τα έκαναν τα πιο νόστιμα του κόσμου: την αγάπη και τη φροντίδα της για τον καθένα ξεχωριστά.

Για κάθε 5 ποτήρια φρέσκο μούστο θα χρειαστείς 1 ποτήρι αλεύρι. Βάζεις να βράσουν τα 4 ποτήρια μούστου και στον υπόλοιπο διαλύεις προσεκτικά το αλεύρι να μην έχει σβόλους.

Μόλις ο μούστος πάρει βράση χαμηλώνεις την ένταση στο μισό, βάζεις 1 ξύλο κανέλας και σιγά σιγά ρίχνεις το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα. 

Συνεχίζεις για 7-8 λεπτά τη διαδικασία και μόλις αρχίσει να κοχλάζει απομακρύνεις από το μάτι και μοιράζεις σε μπολάκια. Πασπαλίζεις με καρύδι, σουσάμι και κανέλα.

*Ο μούστος είναι ζωντανός οργανισμός. Όσο τον αφήνεις συνεχίζει να γίνεται ζύμωση. Η μουσταλευριά γίνεται με φρέσκο κομμένο μούστο, να έχει γίνει δηλαδή ο καθαρισμός του και να έχει σταματήσει ο βρασμός του με τη διαδικασία της στάχτης. Στην αγορά μπορείς να βρείς έτοιμο κομμένο μούστο, οπότε προχωράς κατευθείαν στην παρασκευή της μουσταλευριάς. Αν όμως χρειαστεί να το κάνεις εσύ, αυτή η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται 1 κουταλιά στάχτη από ξύλο για κάθε λίτρο μούστου. Ζεσταίνεις το μούστο και ρίχνεις τη στάχτη. Αρχίζει ν' αφρίζει πολύ και πρέπει μέχρι να σταματήσει, ν' αφαιρείς αυτό τον αφρό. Μόλις σταματήσει αφήνεις στην κατσαρόλα 1 νύχτα να κάτσει το κατακάθι και σουρώνεις προσεκτικά παίρνοντας με μια βαθιά κουτάλα τον μούστο, χωρίς να παίρνεις το κατακάθι, με λεπτό τούλι. Ίσως και 2 φορές για να μείνει ο καθαρός μούστος. Τώρα είναι έτοιμος για χρήση.

**Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντί φρέσκου μούστου και πετιμέζι, που είναι το επόμενο στάδιο, αν τον σιγοβράσεις μέχρι να γίνει σιρόπι. Η αναλογία είναι 1 ποτήρι πετιμέζι με 4 ποτήρια νερό γιατί είναι συμπυκνωμένο σιρόπι που χρειάζεται αραίωση. Η μουσταλευριά με το πετιμέζι γίνεται ελαφρώς πιο σκούρα αλλά είναι το ίδιο νόστιμη.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Κανω ελαφριά κρέμα αφού βράσω χυμό από στυμμένα σταφύλια με νισεστέ αντί για αλεύρι . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή