Γλυκό κουταλιού ντοματίνι

Το ντοματίνι γίνεται γλυκό του κουταλιού και δε θα πιστεύεις τι γεύση είναι αυτή!  Μην το σκέφτεσαι, είναι εγγυημένα από τα πιο νόστιμα γλυκά κουταλιού!  Πλένεις καλά τα ντοματίνια, τα χαράζεις ελαφρά μ' ένα μαχαίρι σταυρωτά στη μεριά απέναντι από το κοτσανάκι τους και τα βουτάς σε νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Αυτό βοηθά πολύ στο ξεφλούδισμα. Τα βγάζεις με τρυπητή κουτάλα και τα βάζεις κατευθείαν μέσα σε ένα σκεύος με παγωμένο νερό. Θα δεις ότι κατευθείαν αρχίζουν να ξεφλουδίζονται μόνα τους. Αφαιρείς τη φλούδα από τα ντοματίνια, και περνάς στο κάθε ένα μία οδοντογλυφίδα, κατά μήκος, για να διατηρηθεί το σχήμα τους την ώρα του βρασμού.Για κάθε 1 κιλό ντοματίνια μετράς 800 γρ. ζάχαρη και τη βάζεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 250 ml νερό, 3-4 γαρίφαλα, 1 ξύλο κανέλας κι 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα. Βράζεις για 10 λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά ο βρασμός, χαμηλώνεις στο μισό της έντασης και βάζεις στην κατσαρόλα τα ντοματίνια και 1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (τα βουτάς για 5 λεπτά σε βραστό νερό και προσεκτικά τα ξεφλουδίζεις όσο είναι ακόμα ζεστά). Αφήνεις να βράσει για 30 λεπτά περίπου, από τη στιγμή που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός, αφαιρώντας τον παχύ αφρό που δημιουργείται στην αρχή. Μόλις ξαφρίσεις προσθέτεις 1 κουτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, παρά μόνο κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα. Το γλυκό είναι έτοιμο μόλις ρίξεις μια σταγόνα από το σιρόπι σε ένα κρύο πιάτο και «στέκεται», δεν απλώνεται, δηλαδή, όπως το νερό. Προσθέτεις τον χυμό 1/2 λεμονιού, και απομακρύνεις από την εστία. Αφαιρείς τις οδοντογλυφίδες από τα ντοματίνια και γεμίζεις τα βαζάκια σου.Αποθηκεύεις το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια, αν θέλεις να διατηρηθεί για καιρό, και το φυλάς στο ψυγείο, γιατί κρύο είναι ακόμα πιο ωραίο.

Είναι πολύ νόστιμο από μόνο του, αλλά ταιριάζει τέλεια και με γιαούρτι ή πάνω σε τσιζκέικ.

*Η αποστείρωση των βάζων μπορεί να γίνει στον φούρνο στους 100 βαθμούς. Πλένεις καλά με σαπουνάδα τα βάζα και τα τοποθετείς στη σχάρα του φούρνου αναποδογυρισμένα για 15 λεπτά.Τα τελευταία 5 λεπτά μπορείς να βάλεις και τα καπάκια τους, για να μην αλλοιωθούν. Βγάζεις από τον φούρνο προσεκτικά τα ζεστά βάζα και τα γεμίζεις μέχρι το χείλος με το ζεστό γλυκό και το σιρόπι. Κλείνεις με το καπάκι και τα αφήνεις αναποδογυρισμένα, μέχρι να κρυώσουν.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια