Ντοματίνια τουρσί

 Αυτά τα ντοματίνια τα λατρεύω! Είναι συμπυκνωμένη σε μια μπουκίτσα όλη η νοστιμιά και η γλύκα της ντομάτας και δίνουν ξεχωριστή γεύση 
όπου κι αν τα προσθέσεις. Αν δεν ήταν και τόσο "αλμυρά" στην τιμή τους μόνο τέτοια θα αγόραζα για τις σαλάτες, τις πίτσες, 
τα ζυμαρικά και όπου αλλού μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εντάξει, τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουν, να μπούν στις συνταγές 
για τις οποίες αγοράζονται γιατί τρώγονται σαν φρούτα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το θέμα εδώ είναι τα ντοματίνια που μου φέρνει δώρο 
συχνά η φίλη μου η Ρόζι από τα δικά της. Κι είναι τα πιό νόστιμα που έχω δοκιμάσει. Και δεν είναι λίγα κάθε φορά. Και μέχρι να τα φάμε έρχονται άλλα.
Και τότε που είναι πολλά με πιάνει ένα άγχος πώς θα μπορούσα να τα διατηρήσω για καιρό. Σκέφτηκα τη λύση των λιαστών στο φούρνο 
αλλά τα λυπήθηκα έτσι μικρούλικα που είναι να αφυδατωθούν κιόλας. Οπότε είπα να δοκιμάσω να τα κάνω τουρσί που μπορούν να διατηρηθούν 
αρκετό καιρό και να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές. Δεν είχα δοκιμάσει ξανά να τα φτιάξω έτσι αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.
 Αυτά που χρησιμοποίησα ήταν περίπου 1 κιλό και γέμισαν δυό βάζα των 700ml. Τα έπλυνα καλά και τα άφησα να στεγνώσουν. 
Σε μία κατσαρόλα έβαλα να βράσουν 4 κούπες νερό, 1 κούπα ξίδι και 1 κουταλιά χοντρό αλάτι. Αποστείρωσα τα βάζα 
(τα έπλυνα, τα άφησα να στεγνώσουν λίγο και τα έβαλα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά) κι έτσι όπως ήταν ζεστά έβαλα 
μέσα τα ντοματάκια, από 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι σε κάθε βάζο και γέμισα με το ζεστό υγρό μέχρι πάνω.
Έκλεισα τα βάζα και τα άφησα αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Μόλις έγινε αυτό τα αποθήκευσα στο ψυγείο.
Η συμβουλή που πήρα ήταν να μείνουν για ένα μήνα αλλά θέλω να σου πώ πως στις 10 ημέρες άνοιξα το ένα βάζο και χρησιμοποιήσα λίγα
από αυτά σε μια ποικιλία λαχανικών! Είναι ακριβώς όπως τα περίμενα, τέλεια! Για τα δικά μου γούστα βέβαια, που δεν τρώω πολύ αλμυρά
τα φαγητά ήταν λίγο τσιμπημένα αλλά έτσι είναι το τουρσί, τί να κάνουμε τώρα, δε θα αλλάξω εγώ τα δεδομένα!
Είναι τέλειο συνοδευτικό για ουζάκι το καλοκαίρι και σίγουρα θα φτιάξω ξανά τώρα που ξέρω πώς μπορώ να τα διατηρήσω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Κάτι νόστιμο

Αναγνώστες