Αμυγδαλωτά (χωρίς ψήσιμο)

Σήμερα θα σου μιλήσω για τα αμυγδαλωτά! Βγάλε χαρτί και μολύβι και σημείωσε γιατί θα είναι κρίμα κι άδικο να μην τα φτιάξεις, έστω για μια φορά! Είναι το γλυκό της χαράς, αφού κυρίως στα νησιά, πρωταγωνιστεί σε αρραβώνες, γάμους, βαπτίσεις και καλωσορίσματα! Εγώ τα αμυγδαλωτά τα είχα δοκιμάσει πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια σε αρραβώνα σε νησί και από τότε τα έχω φτιάξει αρκετές φορές. Δε γινόταν να λείπουν λοιπόν κι από τα κεράσματα στη βάπτιση της Μελίνας - Μιχαέλας μας που ήμουν νονά και πήραν τις καλύτερες κριτικές! Είναι ένα γλυκό απλό να το φτιάξεις αλλά φίνο και πολύ πλούσιο σε γεύση που δεν ξεχνιέται όταν το δοκιμάσεις! Στα συν του είναι και το ότι δε χρειάζεται ψήσιμο που σημαίνει μικρός χρόνος προετοιμασίας και διατηρείται περίπου δύο εβδομάδες ολόφρεσκο, οπότε μπορείς να το έχεις έτοιμο νωρίτερα από τη μέρα που το θέλεις κι όχι να τρέχεις τελευταία στιγμή. Επίσης είναι νηστίσιμο κι έτσι δε μένει κανένας παραπονεμένος, σε όποια περίσταση κι αν το κεράσεις.

Στην πράξη τώρα θα πάρεις 1400 γραμ. αμύγδαλα ωμά, θα τα ζεματίσεις, θα τα ξεφλουδίσεις (καθαρό βάρος χωρίς τη φλούδα θα είναι περίπου 1200 γραμ.) και θα τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά για μερικές ώρες σ' ένα ταψί σκεπασμένα με τούλι. Προτίμησε τα ελληνικά αμύγδαλα γιατί είναι πιο γευστικά κι επειδή το αμύγδαλο είναι που δίνει όλη τη γεύση στο γλυκάκι αυτό, είναι κρίμα να μην είναι έντονη. 

Θα τα βάλεις τώρα λίγα λίγα στο multi και θα τα τρίψεις όσο περισσότερο μπορείς να γίνουν σκόνη. Εδώ πρόσεξε, γιατί αν τα αλέσεις πολύ θα βγουν τα έλαια τους και θα γίνει αμυγδαλοβούτυρο που δεν το θέλουμε. Αφού τρίψεις όλα τα αμύγδαλα, τα βάζεις σε μια λεκανίτσα και προσθέτεις 300 γραμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 150 ml ανθόνερο και 1 κουτ.γλ. άρωμα πικραμύγδαλο. Η συνταγή που έχω στο τετραδιάκι μου, λέει 100 ml ανθόνερο και 50 ml λικέρ πικραμύγδαλο. Επειδή το αλκοόλ δεν εξατμίζεται γιατί δεν ψήνονται, αν τα κεράσεις μόνο σε ενήλικες μπορείς να βάλεις λικέρ, αλλιώς το άρωμα πικραμύγδαλο είναι μια χαρά! 

Ζυμώνεις καλά να ενωθούν τα υλικά κι αρχίζεις να τα πάθεις σε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, να τα πατήσεις ελαφρά και να τα "κεντήσεις" όπως σε πολλά νησιά ή να δημιουργήσεις το χαρακτηριστικό σχήμα αχλαδιού, βρέχοντας συχνά τα χέρια σου με ανθόνερο. Αν δείς ότι η ζύμη δεν είναι πολύ εύπλαστη και σου σπάει μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες ακόμα ανθόνερο μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Μόλις τα πλάσεις όλα τα βουτάς προσεκτικά σε ζάχαρη άχνη και είναι έτοιμα για την επίσημη εμφάνιση τους! Μπορείς να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο σε ένα σκεύος που κλείνει καλά και πριν τα σερβίρεις να τα πασπαλίσεις πάλι με λίγη άχνη. Οι ποσότητες αυτές θα σου δώσουν 60-65 αμυγδαλωτά.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια