Δίχρωμο παντεσπάνι

Το δίχρωμο ήταν ένα από τα "καλά" γλυκά που έφτιαχνε η γιαγιά μου στις γιορτινές ημέρες του σπιτιού της, μαζί με ένα ταψί περιποιημένο μπακλαβά. Επειδή η συνταγή της γιαγιάς είναι από εκείνες τις παλιές που οι ποσότητες των αυγών ήταν κάπως υπερβολική, εδώ και χρόνια έχω προσαρμόσει τη συνταγή και γενικά την ποσότητα των υλικών κι έχω καταλήξει σ' αυτήν που δίνει ένα πολύ ωραίο αλλά πιο ελαφρύ γλυκό. Αν θέλεις περισσότερες μερίδες τότε θα διπλασιάσεις τα υλικά. 

Για ένα ταψάκι 24 εκατοστών και περίπου 14-16 μερίδες, θα χτυπήσεις 6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 6 κουτ.σ. ζάχαρη, στο μίξερ πολύ καλά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια ωραία κρέμα. Λίγο πριν σταματήσεις το μίξερ προσθέτεις 1 κουτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίζεις 3 κουτ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 3 κουτ.σ. ψιλό σιμιγδάλι και 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτεις στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει. 

Προθερμαίνεις το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.

Χωρίζεις το μείγμα σε δύο ίσα μέρη και στο ένα μέρος προσθέτεις 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα, 1 τσιμπιά αλάτι, λίγο ξύσμα λεμονιού, 1 κουτ.γλ. κανέλα και 1/4 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο. Εγώ έβαλα και 1 κουτ.σ. χαρουπάλευρο για να γίνει πιο σκούρο το μείγμα, εσύ αν δεν έχεις μπορείς να προσθέσεις 1 κουτ.γλ. κακάο

Βουτυρώνεις ελαφρά το ταψάκι και βάζεις μέσα το σκουρόχρωμο μείγμα. Ψήνεις για 10 λεπτά στο φούρνο να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια και καλύπτεις με το ανοιχτόχρωμο μείγμα. Χαμηλώνεις στους 180 βαθμούς το φούρνο και ψήνεις περίπου 30 λεπτά ακόμα.

Λίγο πριν βγάλεις το γλυκό από το φούρνο, βάζεις σε μια κατσαρόλα 300 γραμ. ζάχαρη, 400 ml νερό, 1 ξύλο κανέλας και 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά από το σημείο του βρασμού.

Μόλις είναι έτοιμο το γλυκό, κάνεις μερικές τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα ξυλάκι και σιροπιάζεις αμέσως με το σιρόπι, να είναι και τα δύο ζεστά. Αφήνεις να απορροφήσει όλο το σιρόπι για μερικές ώρες και κόβεις σε μερίδες. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια