Σουτζουκάκια

Τα σουτζουκάκια μπορεί να έχουν ως καταγωγή την ανατολίτικη κουζίνα, αλλά είναι από τα φαγητά που έχουν μπει τόσο πολύ και μέσα στην ελληνική που τα θεωρούμε πια ένα κλασικό οικογενειακό φαγητό. Στα παραδοσιακά Σμυρνέικα σουτζουκάκια ο κιμάς μπορεί να είναι ανάμεικτος μοσχάρι και αρνί και δεν περιέχουν κρεμμύδι. Στην Ελλάδα όμως τα συνηθίζουμε με κρεμμύδι και ο κιμάς συνήθως είναι μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό.
Για 1 κιλό κιμά χρειαζόμαστε 2 μεσαία κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 3 φέτες ψίχα ψωμιού μουσκεμένες σε κόκκινο κρασί και στραγγισμένη καλά, 1 κουταλάκι ξίδι, λίγο λάδι, 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 1 κοφτό κουταλάκι κύμινο, μπαχάρι τριμμένο, κανέλα, λίγο μπούκοβο και όποιο άλλο μπαχαρικό προτιμάς. Εγώ για παράδειγμα βάζω λίγο σουμάκ που μου αρέσει πολύ στον κιμά.

Ζυμώνεις καλά και αφήνεις το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο. Πλάθεις τα σουτζουκάκια και τα ψήνεις στους 230 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν χρώμα περίπου 15-20 λεπτά. 

Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζεις 2 κούπες τριμμένη φρέσκια ντομάτα, 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι, 1 φύλλο δάφνης, λίγο ελαιόλαδο και βάζεις τη σάλτσα να πάρει μια βράση. 

Βάζεις προσεκτικά μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και σιγοβράζεις όλα μαζί για 5-6 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Ψήνεις στο γκριλ ή σ' ένα τηγάνι που βάζεις να κάψει καλά χωρίς λάδι, μερικές πίτες για σουβλάκι να πάρουν χρώμα. Εγώ προτιμώ τις πίτες καλαμποκιού. Φυσικά μπορείς αν θέλεις να φτιάξεις και τις δικές σου πίτες όπως αυτές που θα βρείς εδώ

Σερβίρεις τα σουτζουκάκια πάνω στις πίτες και βάζεις λίγο γιαούρτι στραγγιστό. Πασπαλίζεις με πάπρικα και φρέσκο μαϊντανό

 

Εννοείται ότι μπορείς να σερβίρεις τα σουτζουκάκια και με ρύζι, πατάτες τηγανιτές, πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά, μέσα σε σάντουιτς ή τυλιχτά σε τορτίγια.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια