Vintage γλυκό ψυγείου - Φρυγανιά με γεύση πορτοκαλιού

Υπάρχουν κάποια γλυκά που με την πρώτη κουταλιά σε ταξιδεύουν στην παιδική σου ηλικία. Το μωσαϊκό και η φρυγανιά με χυμό πορτοκαλιού είναι για μένα τα δύο πρώτα που σου βγάζουν εισιτήριο. Για το μωσαϊκό ή κορμό ή σαλάμι τα έχουμε πει. Καιρός να τα πούμε και για τον αντίπαλο σ' αυτή τη μάχη που δεν περιέχει καθόλου σοκολάτα και η παραδοσιακή του συνταγή το θέλει με φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλια! 

Για αρχή βράζεις ένα σιροπάκι με 1 1/2 κούπα νερό, 1 1/2 κούπα ζάχαρη και τη φλούδα ενός  πορτοκαλιού (προσοχή το πορτοκαλί μέρος μόνο για να μην πικρίσει) για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού σε δυνατή φωτιά. Το αφήνεις να κρυώσει λίγο και στρώνεις σε ένα ταψάκι περίπου 20Χ30 σταρένιες φρυγανιές μέχρι να καλύψεις όλο τον πάτο του. Περιχύνεις με το σιρόπι και αφήνεις να το απορροφήσουν όλο.

 Σε μια κατσαρόλα βάζεις 3 κούπες φρέσκο γάλα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη να ζεσταθούν σε μεσαία θερμοκρασία να μην κολλήσει. Σε ένα μπολάκι βάζεις 1/2 κούπα κρύο γάλα και διαλύεις 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια. Μόλις το γάλα ζεσταθεί προσθέτεις το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να κάνει τις γνωστές φουσκαλίτσες. Απομακρύνεις από την εστία και μεταφέρεις την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύοντας για λίγα λεπτά να κρυώσει ελαφρά. Απλώνεις την κρέμα πάνω από τις φρυγανιές στο ταψί και αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αρχίσει να σταθεροποιείται.

Βάζεις τώρα σε μια κατσαρόλα 3 κούπες χυμό πορτοκάλι να ζεσταθεί σε μεσαία θερμοκρασία κι αυτό. Σε ένα μπολάκι βάζεις 1/2 κούπα κρύο χυμό πορτοκαλιού, 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια και 5-6 κουταλιές ζάχαρη ανακατεύοντας καλά να διαλυθούν. Προσθέτεις το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις μέχρι ν' αρχίσει να πήζει και η κρέμα πορτοκαλιού. Ακολουθείς την ίδια διαδικασία για να κρυώσει ελαφρά και αυτή η κρέμα και σιγά σιγά με τη βοήθεια ενός κουταλιού, για να μην σπάσει η κρέμα βανίλιας, απλώνεις την κρέμα πορτοκαλιού στο ταψί κι αφήνεις να έρθει όλο το γλυκό σε θερμοκρασία δωματίου. 

Βάζεις το ταψί στο ψυγείο για 5-6 ώρες να παγώσουν καλά οι κρέμες και σερβίρεις! 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια