Γαύρος μαρινάτος

 

Παίρνεις ωραίο φρέσκο πρωινό γαύρο και ζητάς ευγενικά από τον ψαρά σου να τον καθαρίσει. Τον πλένεις καλά και τον βάζεις σε στρώσεις στο σουρωτήρι με χοντρό αλάτι ανάμεσα. Δε χρειάζεται πολύ αλάτι, δε θέλεις να βγει πολύ αλμυρός ο γαύρος, όπως ο παστός! Αφήνεις το σουρωτήρι με ένα μπολ από κάτω να μαζέψει τα υγρά, στο ψυγείο για 3-4 ώρες. 

Τον ξεπλένεις καλά και τραβώντας το κεντρικό κοκαλάκι προς τα κάτω μέχρι την ουρά, ανοίγεις το ψαράκι στα δύο, χωρίς να χωριστούν τα δύο κομμάτια. Το αλάτι έχει ψήσει ελαφρά το ψάρι και αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ εύκολα. Τώρα βάζεις τα φιλετάκια σ' ένα μπολ, τα σκεπάζεις με ξύδι και τα αφήνεις άλλες 6-7 ώρες στο ψυγείο. Θα δεις ότι το χρώμα του ψαριού έχει αλλάξει κι είναι έτοιμο να καταναλωθεί. 

Στραγγίζεις από το ξύδι, χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα τοποθετείς σε ένα μπολ με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό όπως κόκκους πιπεριού, σπόρους κόλιανδρου, μαϊντανό, σκόρδο ή καυτερή πιπερίτσα και σκεπάζεις με ελαιόλαδο.
Διατηρείται αρκετό καιρό στο ψυγείο. 

Μια ωραία ιδέα να τον σερβίρεις είναι σε μπρουσκέτες. Κόβεις φέτες από ένα ωραίο ζυμωτό ψωμάκι κι αν θέλεις το βάζεις για 1 λεπτό στο γκριλ να φρυγανιστεί. Απλώνεις μια μικρή ποσότητα πάστα ελιάς, ψιλοκόβεις φρέσκια ντομάτα και μαϊντανό και βάζεις ένα φιλέτο γαύρο και λίγη κάπαρη. Περιχύνεις με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο από το γαύρο κι έτοιμες! Προσοχή, να μη βάλεις αλάτι γιατί η πάστα ελιάς, ο γαύρος και η κάπαρη είναι ήδη αλμυρά. 


Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια