Τάρτα καραμέλα σοκολάτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς


Πάνω απ' αυτή τη σοκολατοκαραμελένια τάρτα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, που τη βλέπεις εδώ καμαρωτή καμαρωτή, έχουν γίνει μάχες. Ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι, ποιος θα φάει την τελευταία μπουκιά, ποιος θα κλέψει τα φουντούκια από το κομμάτι του διπλανού του... Εν απουσία της όλοι μαζί, πάλι αγαπημένοι, συμφωνούν στο "Να 'χαμε τώρα εκείνη την τάρτα..."


Τρίβεις 1 πακέτο σοκολατένια μπισκότα πτι μπερ στο multi να γίνουν σκόνη. Λιώνεις 120 γρ. βούτυρο, διαλύεις μέσα 1 κουτ.γλ. σκόνη εσπρέσσο στιγμής και τα ενώνεις με το μπισκότο για να δημιουργήσεις τη βάση της τάρτας. Βάζεις το μείγμα σε μία ταρτιέρα 24 εκ. και το στρώνεις καλά και στα τοιχώματα. Αφήνεις τη βάση στο ψυγείο μέχρι να φτιάξεις την κρέμα καραμέλας.Χτυπάς στο μίξερ 200 γρ. τυρί κρέμα και 200 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο σε μία απαλή κρέμα. Τη βάζεις πάνω στη βάση της τάρτας και ξαναβάζεις στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βάζεις σε ένα μπολ 200 γρ. κουβερτούρα και την περιχύνεις με 200 ml. κρέμα γάλακτος που έχεις ζεστάνει, χωρίς όμως να βράσει. Αφήνεις 2-3 λεπτά να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα κι ανακατεύεις με μία σπάτουλα για να φτιάξεις τη γνανάς. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και πριν αρχίσει να σταθεροποιείται, καλύπτεις την επιφάνεια της τάρτας και τη βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες να σταθεροποιηθούν οι κρέμες.Για να καραμελώσεις τους ξηρούς καρπούς βάζεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 125 γρ. φουντούκια ή φιστίκια ή αμύγδαλα ξεφλουδισμένα μαζί με 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Ανακατεύεις συνέχεια για 10 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Στην αρχή η ζάχαρη δείχνει σαν να κρυσταλλώνει αλλά όσο ανακατεύεις λιώνει και καβουρδίζονται, παράλληλα, και οι ξηροί καρποί. Μόλις γίνει υγρή η καραμέλα, στρώνεις τους ξηρούς καρπούς σε ένα ταψάκι που έχεις βάλει λαδόκολλα, να είναι κοντά κοντά. Τους αφήνεις 30 λεπτά να παγώσει η καραμέλα, σπας σε κομμάτια και τους βάζεις στην επιφάνεια της τάρτας.


*Αν δεν θέλεις να καραμελώσεις ξηρούς καρπούς, μπορείς να στολίσεις την τάρτα με σπασμένα κομμάτια από παστέλι με ξηρούς καρπούς.

**Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος. 

***Αν βάλεις στην καραμέλα μια τσιμπιά αλάτι, οι ξηροί καρποί γίνονται ακόμα πιό νόστιμοι.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

 Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια