Ντόνατς στο φούρνο

 

Τα ντόνατς είναι πάντα μια καλή ιδέα! Πόσο μάλλον όταν γίνονται στο φούρνο και αποφεύγεις το τηγάνι με ότι σημαίνει αυτό για τον καθένα!
Σε ένα μπολ βάζεις 300 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ., 2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 2 αυγά, 50 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη ή 2 κουτ.σ. μέλι, 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κάψουλα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, μια τσιμπιά αλάτι, 100 ml βούτυρο λιωμένο ή ηλιέλαιο και 250 ml ξινόγαλα ή αραιωμένο γιαούρτι (1/3 κούπας γιαούρτι και 2/3 κούπας νερό). Ανακατεύεις καλά το μείγμα με τον αυγοδάρτη και αφήνεις για 10 λεπτά στην άκρη. 

Βουτυρώνεις το ταψάκι με τις φόρμες για ντόνατς, ακόμα κι αν είναι αντικολλητικό ή σιλικόνης και τις γεμίζεις αφήνοντας 1/2 εκατοστό από χείλος τους. Για ευκολία μπορείς να βάλεις το μείγμα μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή σε ένα μπουκαλάκι με μύτη. Ψήνεις τα ντόνατς στους 180 βαθμούς περίπου 20 λεπτά. Η ποσότητα αυτή βγάζει περίπου 20 μικρά ντόνατς.

Αν θέλεις να τα σερβίρεις με επικάλυψη ζάχαρης όπως είναι οι λουκουμάδες της παραλίας, τότε μόλις βγουν από το φούρνο τα αλείφεις με ένα πινέλο με λιωμένο βούτυρο και τα βουτάς σε ζάχαρη που έχεις ανακατέψει και λίγη κανέλα. Μπορείς να τα πασπαλίσεις και με ζάχαρη άχνη αν τα προτιμάς έτσι.

Τώρα αν θέλεις να φτιάξεις ντόνατς με χρωματιστό γλάσο, τα αφήνεις να κρυώσουν εντελώς. Ανακατεύεις μια ποσότητα ζάχαρη άχνη με 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και σιγά σιγά κουταλίτσες νερό μέχρι να έχεις ένα παχύρευστο γλάσο. Βουτάς τη μια μεριά των ντόνατς στο γλάσο και πασπαλίζεις με τρούφα.

Αν θέλεις να κάνεις σοκολατένια ντόνατς λιώνεις κουβερτούρα, βουτάς τη μια μεριά των ντόνατς και πασπαλίζεις με τρούφα, τριμμένο μπισκότο ή ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Οι ιδέες για την επικάλυψη τους είναι πάρα πολλές αναλόγως την όρεξη σου και μπορείς να δοκιμάσεις να τα σερβίρεις ακόμα και με αλμυρή επικάλυψη γαρνίροντας τα ντόνας με λιωμένο τσένταρ και ψιλοκομμένο μπέικον!

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!     

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια