Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Η φάβα είναι ένα από τα πιo νόστιμα όσπρια που μπορούμε ν' απολαύσουμε σε βελουτέ μορφή και να συνοδεύσει τέλεια ένα γεύμα με ψάρια ή θαλασσινά. Μπορείς να τη σερβίρεις "παντρεμένη" με καραμελωμένα κρεμμύδια που της δίνουν απίστευτη γλύκα αλλά και με φρέσκο κρεμμυδάκι ή ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και κάπαρη.  

Για να βράσεις τη φάβα ξεκινάς κόβοντας 1 μεγάλο κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το σοτάρεις σε 3-4 κουτ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτεις στην κατσαρόλα 300 γρ. φάβα, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζεις το σοτάρισμα 3-4 λεπτά. Προσθέτεις 1 λίτρο ζεστό νερό και αφήνεις τη φάβα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας κάπου κάπου για 40 λεπτά περίπου. Πολτοποιείς με το ραβδομπλέντερ κι ανακατεύεις με το χυμό 1 λεμονιού.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα βάλεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο και 500 γραμ. λευκά κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι ν' αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνεις και αν θέλεις να κάνεις λίγο πικάντικα τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτεις και λίγο μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα ή 1 μικρό πιπεράκι τσίλι. Σκεπάζεις με το καπάκι και σιγομαγειρεύεις να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια περίπου 40 λεπτά, ξεσκεπάζεις και προσθέτεις 1 κ.γλ. ξίδι βαλσάμικο. Αφήνεις με ανοιχτό το καπάκι να εξατμιστούν τα υγρά τους και αποθηκεύεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε αποστειρωμένο βαζάκι. Διατηρούνται 2-3 εβδομάδες στο ψυγείο. 

Σερβίρεις τη φάβα με λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια και έξτρα χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο, αν θέλεις.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!  

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια