Λαγάνα

Το ψωμί για την Καθαρά Δευτέρα, η παραδοσιακή λαγάνα, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει στο σπίτι και μάλιστα από τις προηγούμενες ημέρες. Έλα να δούμε πώς θα την φτιάξεις κι εσύ!

Για 4 μεγάλες λαγάνες θα βάλεις στον κάδο του μίξερ ή στη λεκάνη που θα ζυμώσεις 3-4 κουταλιές από το 1 κιλό αλεύρι σκληρό που θα χρησιμοποιήσεις συνολικά, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, 1 κουτ.γλ. ζάχαρη και 100 ml χλιαρό νερό. Ανακατεύεις και αφήνεις το μείγμα 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Προσθέτεις 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 4 κουτ.σ. ταχίνι με μέλι ή σκέτο ταχίνι και 2 κουτ.γλ. μέλι και περίπου 550 ml χλιαρό νερό επιπλέον που έχεις διαλύσει 1 κουτ.σ. αλάτι. Συνεχίζεις το ζύμωμα  μέχρι να έχεις μια εύπλαστη ζύμη και τη σκεπάζεις μ' ένα καθαρό πανί. Αφήνεις να φουσκώσει περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Τη χωρίζεις σε 4 μέρη και ζυμώνεις ξανά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Ανοίγεις με λαδωμένα χέρια τις λαγάνες στο γνωστό μακρόστενο σχήμα τους στο ταψί που θα τις ψήσεις, ψεκάζεις με λίγο νερό και πασπαλίζεις με σουσάμι ή μαυροκούκι. Με τα ακροδάχτυλα σου δημιουργείς σ όλη την επιφάνεια της λαγάνας τρύπες μέχρι ν' ακουμπήσεις στο ταψί και πατάς λιγάκι το σουσάμι να κολλήσει καλά.
Τις αφήνεις πάλι να φουσκώσουν 30 λεπτά, τις ψεκάζεις με λίγες σταγόνες κρύο νερό και ψήνεις στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Το κρύο νερό θα τις βοηθήσει να γίνουν τραγανές εξωτερικά αλλά να παραμείνουν αφράτες εσωτερικά.

Μόλις βγάλεις τις λαγάνες από το φούρνο τις βάζεις σε μια σχάρα να κρυώσουν και αν θέλεις μπορείς να τις τυλίξεις με μεμβράνη και να τις διατηρήσεις στην κατάψυξη. Έτσι μπορείς να κάνεις την προετοιμασία σου από τις προηγούμενες ημέρες και να μην έχεις το ψήσιμο την Καθαρά Δευτέρα. Τις βγάζεις από την κατάψυξη 1-2 ώρες πριν το τραπέζι, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και είναι σαν να τις έχεις ψήσει εκείνη τη στιγμή. 

Αν σου αρέσει, μπορείς εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα με το σουσάμι να δημιουργήσεις και λαγάνες με γεύσης, βάζοντας στην επιφάνεια τους ελιές ή κομματάκια λιαστής ντομάτας ή ακόμα και πιπεριές Φλωρίνης.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια