Πικάντικη μαρμελάδα βερίκοκο

Τώρα που τα φρούτα είναι σε αφθονία και στις λαϊκές αγορές μπορείς να τα βρείς σε πιο οικονομικές τιμές, είναι ο καιρός να φτιάξεις τις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού που σου αρέσουν και να τα έχεις όλη τη χρονιά. 

Σήμερα θα σου δείξω μια αγαπημένη μου μαρμελάδα που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια ένα πλατό με τυριά, να τη σερβίρεις σαν ντιπ με κριτσίνια ή ψητά τριγωνάκια τορτίγιας, να την προσθέσεις στο ντρέσινγκ μιας πράσινης σαλάτας, σε σάντουιτς ή σπιτικά μπέργκερ, ακόμα και σε σάλτσες για κοτόπουλο ή χοιρινό. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και θα βρεις πολλούς τρόπους να την απολαύσεις! 

Κόβεις σε κομματάκια 1 κιλό βερίκοκα και τα βάζεις να βράσουν για 15 λεπτά περίπου, σε μέτρια θερμοκρασία μαζί με 150 γρ. ζάχαρη, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού και 1 κλαράκι φρέσκια ρίγανη ή αρμπαρόριζα (όχι αποξηραμένη γιατί θα πικρίσει). Ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη κουτάλα πιέζοντας λίγο τα βερίκοκα να λιώνουν. Αν δεν είναι πολύ ώριμα τα βερίκοκα ίσως χρειαστεί να προσθέσεις 1/4 κούπας νερό.

Αν θέλεις μπορείς σ' αυτό το σημείο να πολτοποιήσεις με το ραβδομπλέντερ, αφού αφαιρέσεις τη φλούδα λεμονιού και το κλαράκι που έχεις επιλέξει για αρωματικό και να τη βάλεις να βράσει 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας μέχρι να δέσει. Προσωπικά προτιμώ να έχει λίγα κομματάκια. Σβήνεις την εστία και προσθέτεις στη μαρμελάδα 1 κουτ. γλ. πικάντικη μουστάρδα, 1 κουτ. γλ. μέλι και το χυμό 1/2 λεμονιού. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις σε μικρά αποστειρωμένα βαζάκια, όπως σου έχω πεί εδώ, έτσι ώστε κάθε φορά που ανοίγεις ένα να μην παραμένει πολύ καιρό ανοιχτό στο ψυγείο. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια