Περγαμόντο το μυρωδάτο

 

Κίτρον το περγάμιον ή το αχλάδι του κυρίου ή περγαμόντο. Το πιό νόστιμο και το πιό αρωματικό από όλα τα γλυκά του κουταλιού κι αυτό που στα παλιά σπίτια ήταν το "καλό" γλυκό που φύλαγαν για κέρασμα στους επισκέπτες. 
Πλένεις καλά τα περγαμόντα, τρίβεις ελαφρά τη φλούδα* στον τρίφτη να φύγει το εξωτερικό γυαλιστερό μέρος της και την κόβεις σε 4 μέρη. Τυλίγεις το κάθε κομμάτι σε ρολάκι στερεώνοντας με μια οδοντογλυφίδα. Βάζεις τα ρολάκια στην κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει και τα βράζεις για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Τα σουρώνεις, βάζεις πάλι καθαρό νερό να τα καλύπτει και ξαναβράζεις 5 λεπτά. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία 1 ή 2 φορές ακόμα μέχρι να ξεπικρίσουν οι φλούδες.
Για κάθε 50 ρολάκια φλούδας χρειάζεται 1 κιλό ζάχαρη, 1 κούπα νερό (250 ml) και 1 κάψουλα βανίλια ή 2 φύλλα αρμπαρόριζα. Βράζεις το σιρόπι για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση και ρίχνεις μέσα τα ρολάκια αφού έχεις αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες. Βράζεις 5 λεπτά ακόμα και προσθέτεις στην κατσαρόλα το χυμό 1/2 λεμονιού. Σβήνεις το μάτι και όπως είναι καυτό το γλυκό γεμίζεις τα ζεστά βάζα*** μέχρι το χείλος με σιρόπι**, κλείνεις το καπάκι και τα γυρνάς ανάποδα. Αφήνεις έτσι μέχρι να κρυώσουν εντελώς για να γίνει η κονσερβοποίηση και να μη χαλάσει το γλυκό.
***Αν φτιάξεις μεγάλη ποσότητα και το γλυκό μείνει για καιρό, καλό είναι τα βάζα να είναι αποστειρωμένα διαφορετικά μπορεί να μουχλιάσει. Η αποστείρωση δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Πλένεις τα βάζα που θα χρησιμοποιήσεις και τα καπάκια τους, ανάβεις το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζεις τα βάζα στη σχάρα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς για 15 λεπτά περίπου. Βάζεις και τα καπάκια στη σχάρα και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά. Τα καπάκια δεν τα βάζεις από την αρχή γιατί αν μείνουν πολύ ώρα αρχίζει να αλλοιώνεται το πλαστικό που έχουν στο εσωτερικό τους και δε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μετά. Επίσης πρέπει να προσέξεις τα καπάκια να μην έχουν σκουριές ή μυρωδιά από κάποια σάλτσα ή μπαχαρικά γιατί όπως είναι ζεστό το γλυκό θα πάρει αυτή τη μυρωδιά.
**Αν περισσέψει λίγο σιρόπι φύλαξε το σε ένα βαζάκι στο ψυγείο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σιροπιάζοντας ένα κέικ, ένα γλυκό ταψιού ή και παντεσπάνι για τούρτα. Το άρωμα του δίνει πολύ ξεχωριστή γεύση όπου κι αν το προσθέσεις.

*Με το ξύσμα από το περγαμόντο μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ αρωματικό λικέρ. Βάζεις το ξύσμα από 10 περγαμόντα σε ένα μπουκάλι με 1 λίτρο τσίπουρο ή βότκα ή τζιν. Αφήνεις 7 ημέρες και σουρώνεις το ξύσμα. Βράζεις 1/2 κιλό ζάχαρη με 1/2 λίτρο νερό και μόλις πάρει βράση το σβήνεις. Αφήνεις να κρυώσει και ρίχνεις το σιρόπι μέσα στο μπουκάλι με το αρωματισμένο αλκοόλ. Αφήνεις άλλες 7 ημέρες και περνάς το λικέρ από το φίλτρο του καφέ. Σερβίρεις κρύο από το ψυγείο. 

*Μπορείς να φυλάξεις ξύσμα περγαμόντο στην κατάψυξη και να αρωματίζεις μ' αυτό ένα κέικ, μια γαλατόπιτα, έναν χαλβά ή ακόμα και το τσάι σου προσθέτοντας λίγο απ' αυτό. Διατήρησε το σφιχτά δεμένο σ' ένα σακουλάκι τροφίμων.

Όλα τα γλυκά του κουταλιού, όπως και οι μαρμελάδες συντηρούνται σίγουρα για αρκετό καιρό στο ντουλάπι. Εγώ όμως προτιμώ να τα φυλάω όλα στο ψυγείο σε περίπτωση που σε κάποιο βάζο δεν έχει γίνει σωστά η κονσερβοποίηση.
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια