Τούρτα Black Forest (μπλακ φόρεστ)

Μια από τις πιο κλασικές και αγαπημένες τούρτες είναι η μπλακ φόρεστ! Συνδυάζει την αγαπημένη όλων σοκολάτα με την γλυκόξινη γεύση του βύσσινου και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μικρές εκρήξεις στον ουρανίσκο με την κάθε κουταλίτσα!  

Αν και εντυπωσιακή σε εμφάνιση είναι από τις πιο εύκολες τούρτες που μπορείς να φτιάξεις για κάθε περίσταση!

Για το σοκολατένιο παντεσπάνι τα έχουμε πεί ξανά εδώ και εδώ αλλά θα τα πούμε μια φορά ακόμα γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως! 

Ιδανικά ξεκινάς από την προηγούμενη ημέρα να ψήσεις το παντεσπάνι για να μπορείς να το κόψεις πιο εύκολα την επομένη που θα στήσεις την τούρτα.

Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε πρέπει να το αφήσεις να κρυώσει εντελώς όσες περισσότερες ώρες έχεις στη διάθεση σου.
Χτυπάς με το μίξερ καλά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρέμα 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κούπα ζάχαρη. Προσθέτεις 1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας και σταματάς το μίξερ. Κοσκινίζεις μαζί 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 2 κουταλιές σούπας κακάο και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ. Προσθέτεις το μείγμα στα αυγά και ανακατεύεις προσεκτικά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω για να μην ξεφουσκώσει.  

Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 22 εκατοστών και στα πλαϊνά και τοποθετείς στον πάτο του αντικολλητικό χαρτί. Βάζεις μέσα το μείγμα και ψήνεις στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, μέχρι να δεις ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου, όμως πριν τα 20 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσει. 

Το σημαντικό για να έχεις ένα ωραίο παντεσπάνι είναι οι λεπτομέρειες. Αν χτυπήσεις τα αυγά κρύα ή δεν τα χτυπήσεις πολύ, αν δεν κοσκινίσεις τη φαρίνα ή την προσθέσεις να χτυπηθεί με το μίξερ, αν δε χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα στο ταψί ή ανοίγεις το φούρνο κάθε λίγο για να δεις πώς ψήνεται τότε κάτι από αυτά θα φταίει που δεν έγινε καλό. 
Στα λέω γιατί τα έχω κάνει στο παρελθόν όλα αυτά με μεγάλη αποτυχία!  

Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να ξαναπώ ότι ο χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται από το φούρνο αλλά και το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να τους ακολουθείς πιστά. Τα σκεύη σιλικόνης ή τα ταψάκια μιας χρήσεως για παράδειγμα έχουν άλλο χρόνο ψησίματος από τα μεταλλικά και ο καθένας μας γνωρίζει καλύτερα την κουζίνα του και τους χρόνους της.

Αφού έχεις έτοιμο το παντεσπάνι σου λοιπόν θα το κόψεις με ένα πριονωτό μαχαίρι σε τρεις δίσκους και θα το αφήσεις στην άκρη.

Τώρα θα πάρεις 500 γραμ. γλυκό κουταλιού βύσσινο και θα το σουρώσεις κρατώντας το σιρόπι για να σιροπιάσεις το παντεσπάνι. 

Το επόμενο βήμα είναι να φτιάξεις την κρέμα. Θα χρειαστείς 700 γραμ. φυτική κρέμα που θα χτυπήσεις σε σφιχτή σαντιγί προσθέτοντας λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη σιγά, μέχρι να δεις ότι είναι όσο γλυκιά τη θέλεις. Η σαντιγί δε θέλουμε να είναι πολύ γλυκιά σ' αυτή την τούρτα γιατί πρέπει να μετριάζει τη γλύκα από το βύσσινο. 

Και τώρα ήρθε η ώρα να στήσεις την τούρτα! Βάζεις τον ένα δίσκο παντεσπάνι στην πιατέλα που θα παρουσιάσεις την τούρτα και το σιροπιάζεις ελαφρά με το σιρόπι από το βύσσινο αραιωμένο με 3 κουτ.σ. κονιάκ και 200ml χλιαρό νερό να γίνει πιο ρευστό. Για να μη λερώσεις την πιατέλα, κόψε σε τρεις λωρίδες ένα φύλλο λαδόκολλας και στρώσε τις στην πιατέλα, έτσι ώστε μόλις τελειώσεις το στήσιμο θα τις τραβήξεις εύκολα και η πιατέλα θα είναι πεντακάθαρη! Απλώνεις το 1/3 της ποσότητας από τη σαντιγί στο παντεσπάνι και βάζεις μερικά βύσσινα από αυτά που έχεις σουρώσει, διάσπαρτα σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτεις με το δεύτερο δίσκο παντεσπάνι κι επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία. 

Σκεπάζεις τώρα με το τρίτο δίσκο παντεσπάνι κι αφού τον σιροπιάσεις με την υπόλοιπη σαντιγί καλύπτεις την επιφάνεια και περιμετρικά την τούρτα. 

Για τη διακόσμηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ποσότητα από το γλυκό βύσσινο, τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα

Εγώ έλιωσα 200 γραμ. μαύρη κουβερτούρα, την άπλωσα σε μια λαδόκολλα, σκέπασα με μια δεύτερη λαδόκολλα και τύλιξα σε ρολό. Έβαλα στην κατάψυξη για λίγα λεπτά να παγώσει κι όταν την ξεδίπλωσα η κουβερτούρα έσπασε σε ακανόνιστα κομμάτια που κόλλησα περιμετρικά της τούρτας. Στην επιφάνεια έβαλα στο κέντρο γλυκό βύσσινο και γύρω γύρω τριμμένη κουβερτούρα με το πίλερ.

Η τούρτα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για λίγες ώρες πριν σερβιριστεί. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!    

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Δεν βάζουμε κομμάτια γλυκό στη σαντιγύ μέσα στο γλυκό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και βάζουμε, το γράφω και φαίνεται και στη φωτογραφία, ότι βάζουμε βύσσινα από αυτά που έχουμε σουρώσει.

      Διαγραφή