Τούρτα σοκολάτα με φιστίκια Αιγίνης

Για την τούρτα αυτή, είπαν πως πιθανόν να είναι η πιο νόστιμη από όλες τις τούρτες που έχουν δοκιμάσει από τα χέρια μου. Κάποιος είπε ότι είναι καλύτερη κι από τις πάστες που έχει φάει από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία και μου την παρήγγειλε για τα γενέθλια του, αλλά είναι φίλος μου και έχει την υπερβολή της αγάπης η δήλωση του! Αγαπήθηκε όμως κι από αυτούς που δεν είναι φίλοι της σοκολάτας κι απ' αυτούς που δε μπορούν τους ξηρούς καρπούς στα γλυκά. Κάποια την κρατήσαμε με το ζόρι να μην της ορμήσει πριν το σβήσιμο των κεριών! Υπήρξε μια καθολική αποδοχή, που λες κι ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός που με έκανε να γράψω αναλυτικά τι πρέπει να κάνεις για να την απολαύσεις κι εσύ σε μια ξεχωριστή στιγμή ή να την προσφέρεις σαν δώρο.

Για το παντεσπάνι χτυπάς καλά μέχρι να φουσκώσουν 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κούπα ζάχαρη και προσθέτεις 1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίζεις 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 2 κουταλιές σούπας κακάο και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ. Ενώνεις τα δύο μείγματα ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω για να μην ξεφουσκώσει. 

Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 22 εκατοστών και βάζεις στον πάτο του αντικολλητικό χαρτί. Βάζεις μέσα το μείγμα και ψήνεις στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, μέχρι να δείς ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου, όμως πριν τα 20 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσει. 

Το σημαντικό για να έχεις ένα ωραίο παντεσπάνι είναι οι λεπτομέρειες. Αν χτυπήσεις τα αυγά κρύα ή δεν τα χτυπήσεις πολύ, αν δεν κοσκινίσεις τη φαρίνα ή την προσθέσεις να χτυπηθεί με το μίξερ, αν δε χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα στο ταψί ή ανοίγεις το φούρνο κάθε λίγο για να δεις πώς ψήνεται τότε κάτι από αυτά θα φταίει που δεν έγινε καλό. 
Στα λέω γιατί τα έχω κάνει στο παρελθόν όλα αυτά με μεγάλη αποτυχία!

Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να ξαναπώ ότι ο χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται από το φούρνο αλλά και το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να τους ακολουθείς πιστά. Τα σκεύη σιλικόνης ή τα ταψάκια μιας χρήσεως για παράδειγμα έχουν άλλο χρόνο ψησίματος από τα μεταλλικά και ο καθένας γνωρίζει καλύτερα την κουζίνα του και τους χρόνους της. Το επαναλαμβάνω γιατί έχει τύχει να μου πουν πως στο χρόνο ψησίματος που έγραφα σε μια συνταγή το δικό τους ήταν εντελώς ωμό. Αυτό δε σημαίνει ότι ο χρόνος που έδωσα εγώ είναι λάθος, αλλά ότι κάτι πήγε λάθος στις συνθήκες ψησίματος. Δε γίνεται ένα κέικ για παράδειγμα στα 50 λεπτά ψησίματος να είναι εντελώς ωμό ενώ όλα έχουν γίνει σωστά και ο φούρνος λειτουργεί κανονικά. 

Κλείνω την παρένθεση και σου λέω ότι το παντεσπάνι καλό είναι να το έχεις φτιάξει από την προηγούμενη ημέρα για να μπορείς να το κόψεις εύκολα σε 2 δίσκους και να μην τρίβει. 

Για το σιρόπιασμα θα χρειαστεί να βράσεις για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού 1/2 κούπα νερό με 1/2 κούπα ζάχαρη. Το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις 2 κουταλιές σούπας κονιάκ και σιροπιάζεις ελαφρά τον κάθε δίσκο την ώρα που συναρμολογείς την τούρτα.

 

Για την κρέμα λιώνεις αρχικά 80 γρ. κουβερτούρα και την αφήνεις στην άκρη. Χτυπάς σε ένα μπολ 2 αυγά, 100 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλιά σούπας κακάο, 45 γρ. κορν φλάουρ και 100 ml γάλα κρύο. Βάζεις σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί 400 ml γάλα και πριν πάρει βράση το κατεβάζεις και λίγο λίγο το προσθέτεις στο μπολ με τα αυγά. Μεταφέρεις πάλι όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύεις σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Στο τέλος ενώνεις με τη λιωμένη κουβερτούρα. 

Βάζεις την κρέμα σε ένα μεταλλικό αν είναι δυνατόν σκεύος και την καλύπτεις με μεμβράνη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ακουμπώντας τη μεμβράνη ακριβώς πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει πέτσα. 

Πριν συναρμολογήσεις την τούρτα, χτυπάς την κρέμα λίγο με το μίξερ να αφρατέψει και την ανακατεύεις με 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα ψιλοκομμένα. 

Η κρέμα μπορεί να γίνει κι αυτή από την προηγούμενη ημέρα και να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένη με τη μεμβράνη, να τη χτυπήσεις πριν τη χρησιμοποιήσεις με το μίξερ κι εκείνη την ώρα να προσθέσεις τα φιστίκια. 

Για το στήσιμο της τούρτας, κόβεις το παντεσπάνι σε δύο δίσκους, βάζεις τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα, σιροπιάζεις ελαφρά όλη την επιφάνεια και απλώνεις τη μισή ποσότητα της κρέμας σοκολάτας. Καλύπτεις με το δεύτερο δίσκο παντεσπάνι, σιροπιάζεις και απλώνεις την υπόλοιπη κρέμα. Βάζεις την τούρτα στο ψυγείο για λίγη ώρα μέχρι να φτιάξεις την γκανάς για την επικάλυψη της τούρτας. 

Ζεσταίνεις 1 κούπα κρέμα γάλακτος και τη βάζεις σε ένα μπολ με 300 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κουβερτούρα γάλακτος. Αφήνεις 2 λεπτά ν' αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα λείο αποτέλεσμα. Αφήνεις να κρυώσει και ν' αρχίσει να στερεοποιείται και τότε καλύπτεις τα πλαϊνά και την επιφάνεια της τούρτας. Στολίζεις με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης. Αφήνεις την τούρτα στο ψυγείο 3-4 ώρες και λίγο πριν την κόψεις τη βγάζεις για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μαίρη μου χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένα. Η τούρτα σου είναι υπέροχη, όπως και ό,τι άλλο δημιουργείς. Θα τη φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία γιορτής. Να είσαι πάντα καλά και με όμορφες εμπνεύσεις ��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασημένια μου και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ πολύ για τα γλυκά σου λόγια! Σε φιλώ!

      Διαγραφή