Μελομακάρονα με φυτίνη και ηλιέλαιο

Σου έχω ήδη δείξει την αγαπημένη μου συνταγή για μελομακάρονα με ελαιόλαδο αλλά για κάποιους που θεωρούν πως είναι βαρύ το ελαιόλαδο έχω και την οικογενειακή συνταγή με φυτίνη και ηλιέλαιο που φτιάχνω εναλλάξ τα τελευταία χρόνια γιατί δε μπορούμε να διαλέξουμε ποια από τις δύο συνταγές είναι τελικά καλύτερη!

Χτυπάς 3/4 κούπας ηλιέλαιο, 1/4 κούπας φυτίνη και 2/3 κούπας ζάχαρη. Σε 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι διαλύεις 1/2 κουταλάκι σόδα. Αυτή τη διαδικασία την κάνεις πάνω από το μπολ που χρησιμοποιείς γιατί φουσκώνει αμέσως. Προσθέτεις το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 1/2 κουταλάκι κανέλα, 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο και 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. Ζυμώνεις μέχρι να ενωθούν όλα. Δεν την πολυζαλίζεις τη ζύμη γιατί βγαίνουν έξω τα έλαια και μετά το μελομακάρονο γίνεται σκληρό και δεν απορροφά σωστά το σιρόπι.

Αφήνεις τώρα στην άκρη τη ζύμη και βάζεις σε μια κατσαρόλα 1 κούπα μέλι, 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό να βράσει το σιρόπι. Μόλις πάρει βράση μετράς 5 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει. 

Πλάθεις τα μελομακάρονα και τα ψήνεις 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Τα βουτάς αμέσως στο σιρόπι για 2 λεπτά και τα βάζεις σε ένα ταψί με όλο το σιρόπι. Μετά από λίγες ώρες τα γυρίζεις ανάποδα και επαναλαμβάνεις το ίδιο μέχρι να μελώσουν καλά. Τα βάζεις σε πιατέλα και πασπαλίζεις με τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγο γαρίφαλο.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια