Μελομακάρονα με ελαιόλαδο

 
Κάθε σπίτι έχει τις δικές του παραδοσιακές συνταγές που φτιάχνει κάθε χρόνο. Κι εγώ έχω την οικογενειακή συνταγή για μελομακάρονα που κάνω εδώ και χρόνια και πάντα πετυχαίνει και αρέσει σε όλους, αλλά φέτος είπα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό. Και έκανα πολύ καλά! Τα πιο τραγανά, γευστικά και υπέροχα μελωμένα μελομακάρονα που έχω φτιάξει είναι αυτά. Το ελαιόλαδο τα έκανε να παραμένουν τραγανά ακόμα και μετά το μέλωμα και δεν έγιναν καθόλου βαριά, όπως πίστευα. Έλα να δεις πως ακριβώς τα έφτιαξα και σου υπενθυμίζω πως το πιο σημαντικό σημείο στα μελομακάρονα είναι το ζύμωμα. Το καθόλου ζύμωμα δηλαδή, για να είμαι ακριβής. Απλώς ανακατεύεις απαλά τα υλικά να ενωθούν. Δε ζυμώνεις γιατί τότε η ζύμη βγάζει προς τα έξω τη λιπαρή ουσία, όποια κι αν χρησιμοποιήσεις και τα μελομακάρονα γίνονται σκληρά στο ψήσιμο και δεν απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει.

Για 80 περίπου μελομακάρονα κανονικού μεγέθους θα βάλεις πρώτα να βράσει το σιρόπι γιατί το θέλουμε κρύο. Βάζεις σε μια κατσαρόλα 3 κούπες νερό, 5 κούπες ζάχαρη, 1 πορτοκάλι σε φέτες και 3 ξυλάκια κανέλας. Βράζεις 2-3 λεπτά από το σημείο βρασμού και απομακρύνεις από την εστία. Προσθέτεις μέσα 5 κουταλιές μέλι, ανακατεύεις καλά, σκεπάζεις με το καπάκι την κατσαρόλα κι αφήνεις στην άκρη.

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζεις 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1/4 κούπας ζάχαρη, 1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο τριμμένο και 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα.

Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύεις 2 1/2 κούπες ελαιόλαδο (αν θέλεις βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις μισή ποσότητα ελαιόλαδο και μισή ποσότητα ηλιέλαιο), το ξύσμα από 2 μεγάλα πορτοκάλια και 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού που μέσα εκεί έχεις διαλύσει 1 κουταλάκι γλυκού σόδα. Με προσοχή γιατί η σόδα θα κάνει το χυμό να φουσκώσει.

Βάζεις το μείγμα των υγρών μέσα στη λεκάνη με τα στερεά και τώρα απλώς ανακατεύεις με απαλές κινήσεις χωρίς να ζυμώνεις με ένταση να ενωθούν όλα τα υλικά. Πάλι με απαλές κινήσεις πλάθεις τα μελομακάρονα (25-30 γραμ. ζύμης δίνει ένα καλό μέγεθος μελομακάρονου) και τα βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα, όχι πολύ κοντά γιατί θα φουσκώσουν. Μη δώσεις τόσο μεγάλη σημασία στο να τα πετύχεις τέλεια σχηματισμένα γιατί αυτό σημαίνει ότι θα παιδέψεις τη ζύμη αρκετά...

Ψήνεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 30 λεπτά, αναλόγως το φούρνο σου. Μόλις δείς ότι έχουν πάρει ωραίο χρωματάκι τα βγάζεις κι έτσι καυτά τα βουτάς για λίγα δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τα βάζεις σε ένα ταψί και αφήνεις να τραβήξουν εκεί όσο σιρόπι χρειάζονται γυρνώντας τα 1-2 φορές.

Μόλις κρυώσουν βάζεις τα μελομακάρονα στην ωραία σου την πιατέλα, περιχύνεις με μέλι και πασπαλίζεις με ψιλοκομμένα καρύδια που έχεις ανακατέψει με μια πρέζα γαρίφαλο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια