Λουκούμια τριαντάφυλλο

Σπιτικά λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο! Μικρές, λαχταριστές, γλυκές μπουκίτσες που θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Είναι τέλεια με τον καφέ, αλλά και για δωράκι στους αγαπημένους σου.
Για να τα φτιάξεις, βάζεις 3 κούπες νερό με 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη σε μια κατσαρόλα στην εστία σε δυνατή θερμοκρασία στην αρχή. Σε 1 κούπα νερό (επιπλέον, όχι από το νερό της κατσαρόλας) διαλύεις 200 γρ. νισεστέ και αμέσως μόλις πάρει βράση το σιρόπι προσθέτεις το νισεστέ και 3 γρ. ξινό και μειώνεις τη θερμοκρασία σε χαμηλή προς μέτρια. Ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Πρέπει η υφή του να είναι σαν πηχτό μέλι. Αυτή η διαδικασία παίρνει πάνω από 30 λεπτά που χρειάζεται να ανακατεύεις για να μην κολλήσει. Όταν δεις ότι είναι έτοιμο, αποσύρεις από την εστία και προσθέτεις 80 ml ροδόνερο, μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και προαιρετικά 1 κούπα αμύγδαλα που έχεις ξεφλουδίσει και καβουρδίσει ελαφρά. 
Ανακατεύεις καλά και μεταφέρεις το μείγμα σε ένα ταψάκι 20Χ30 που έχεις βάλει λαδόκολλα κι έχεις πασπαλίσει την επιφάνεια με λίγο νισεστέ. Αφήνεις να πήξει το λουκούμι για 12 ώρες τουλάχιστον χωρίς να το σκεπάσεις. Αν θέλεις μπορείς να το προστατέψεις σκεπάζεις μόνο με ένα τούλι, πρέπει να παίρνει αέρα. Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζεις μια επιφάνεια με νισεστέ και αναποδογυρίζεις εκεί το ταψάκι. Κόβεις σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια στο μέγεθος που θέλεις και τα καλύπτεις γύρω γύρω με νισεστέ. Αυτό στεγανοποιεί το λουκούμι και δεν υγραίνεται η ζάχαρη άχνη. Αν σου είναι δύσκολο να το αναποδογυρίσεις, το κόβεις μέσα στο ταψί και μεταφέρεις τα κυβάκια. Ανακατεύεις 200 γρ. ζάχαρη άχνη με 50 γρ. νισεστέ και τυλίγεις τα λουκούμια. Τα φυλάς σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο εκτός ψυγείου.
Υπολόγισε ότι θα χρειαστείς λίγο ακόμα νισεστέ από τις ποσότητες που αναφέρω για το πασπάλισμα στο ταψί κ τη λαδόκολλα την ώρα που κόβεις τα λουκούμια.  
Τα υλικά αυτά θα σου δώσουν περίπου 1600 γρ. λουκούμια.
Με την ίδια διαδικασία μπορείς να φτιάξεις κι άλλες γεύσεις λουκούμι, βάζοντας αντί για ροδόνερο, μαστίχα, εκχύλισμα εσπεριδοειδών, ούζο ή όποια άλλη γεύση σου αρέσει. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια