Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η γαλατόπιτα, ανάλογα την περιοχή έχει κάποιες διαφορές. Αλλού γίνεται με φύλλο, αλλού σιροπιασμένη κι αλλού ξεσκέπαστη, χωρίς φύλλο. Όλες βέβαια είναι το ίδιο νόστιμες και αυτό είναι το σημαντικό! Έλα να δείς τι χρειάζεται για να φτιάξεις την ξεσκέπαστη γαλατόπιτα, όπως την έχω μάθει εγώ και τη φτιάχνω πολύ συχνά.

Ζεσταίνεις 1 λίτρο γάλα με 1 κούπα ζάχαρη, 2 κουταλιές βούτυρο, 1 ξύλο κανέλας και 1 κουταλιά εκχύλισμα βανιλιας. Αν τη θες ακόμα πιο γλυκιά μπορείς να βάλεις 1/2 κούπα ζάχαρη ακόμα. Επίσης μπορείς να την αρωματίσεις με ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού ή περγαμόντο. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, χωρίς να έχει βράσει, ρίχνεις 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύεις καλά μέχρι να δέσει η κρέμα. 

Απομακρύνεις από την εστία και προσθέτεις 3 αυγά χτυπημένα. Για να μην ψηθούν τα αυγά στην καυτή κρέμα, ρίχνεις μερικές κουταλιές κρέμα στα αυγά να ζεσταθούν και μετά τα ενώνεις όλα μαζί. Μεταφέρεις την κρέμα σε βουτυρωμένο ταψάκι 20Χ30 που έχεις πασπαλίσει και με λίγο σιμιγδάλι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου σκεπασμένη με λαδόκολλα. Τα τελευταία 15 λεπτά ξεσκεπάζεις να πάρει χρώμα. 

Ιδανικά περιμένεις να κρυώσει για να μπορείς να την κόψεις όμορφα κομμάτια και σερβίρεις με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Αν σε κάνει ό,τι θέλει η μυρωδιά της τρώγεται και με το κουτάλι, ζέστη!

 Αν σου αρέσει να δοκιμάζεις και διαφορετικές γεύσεις δες και την αλμυρή γαλατόπιτα

τη γαλατόπιτα με ινδοκάρυδο 

ή δοκίμασε ν' αντικαταστήσεις το το 1/4 κούπας σιμιγδάλι με 1/4 κούπας κοσκινισμένο κακάο και να έχεις σοκολατένια γαλατόπιτα




Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια