Πικάντικη στραπατσάδα

Η στραπατσάδα ή καγιανάς ή το απλούστερο ντομάτες με αυγά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του ελληνικού καλοκαιριού. Γρήγορο γεύμα όταν βαριέσαι να μαγειρέψεις οτιδήποτε άλλο και πολύ πολύ νόστιμο. Φρέσκες μυρωδάτες, ζουμερές ντομάτες γίνονται μια απλή σάλτσα σε μεγάλο τηγάνι και υποδέχονται μερικά χτυπημένα αυγά να μαγειρευτούν μαζί. Η προσθήκη της τριμμένης φέτας πηγαίνει αυτό το πιάτο σε άλλο επίπεδο. Το φρέσκο ξεροψημένο ψωμί είναι το απαραίτητο συνοδευτικό του.

Σήμερα θα σου δείξω την πικάντικη στραπατσάδα που έφτιαξα συνδυάζοντας τη δική μας εκδοχή με τη Μαροκινή συνταγή με ντομάτες και αυγά, τη shakshuka. Εκεί τα αυγά μπαίνουν ολόκληρα να μαγειρευτούν μέσα στην πικάντικη σάλτσα και είναι έτοιμα για βουτιές στον κρόκο.

Για την πικάντικη αυτή στραπατσάδα, θα βάλεις σ' ένα μεγάλο τηγάνι 1 κρεμμύδι και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα με 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτεις 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια, 1/2 κουτ.γλ.μπούκοβο ή 2 πιπεράκια τσίλι αποξηραμμένα, 1/2 κουτ.γλ. κύμινο, 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα και στο τέλος 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες. Σιγοβγάζεις για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και προσθέτεις 5 αυγά χτυπημένα και 10 ντοματίνια κομμένα στα δύο. Αλατίζεις και σκεπάζεις με το καπάκι το τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφήνεις να σφίξει ελαφρά το αυγό και ανακατεύεις προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα χωρίς να σπάσεις εντελώς τα αυγά, να υπάρχουν δηλαδή κομματάκια αυγού μέσα στη σάλτσα.Σερβίρεις με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και τριμμένη φέτα ή μια ωραία πικάντικη γραβιέρα τριμμένη. 

Μπορείς να συνοδεύσεις με φρέσκο ψωμί ή σπιτικές πιτούλες που θα φτιάξεις πολύ απλά. Όσες πίτες θέλεις να φτιάξεις τόσες χούφτες αλεύρι θα βάλεις σ' ένα μπολ. Για 12 πίτες, για παράδειγμα, βάζεις 12 χούφτες αλεύρι γ.ο.χ., 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, 2 κουτ.σ. ρακί ή τσίπουρο ή και καθόλου αλλά αυτό τις κάνει τραγανές και τέλος χλιαρό νεράκι μέχρι να έχεις μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Ζυμώνεις καλά όλα τα υλικά και χωρίζεις τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια. Τα κάνεις μπαλάκια και τα ανοίγεις σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχουν περίπου 20εκ. διάμετρο. Βάζεις ένα τηγάνι να κάψει καλά και το αλείφεις με ελαιόλαδο. Ψήνεις μια μια τις πίτες σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά. Τις γυρίζεις και ψήνεις λίγα λεπτά κι από την άλλη. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια