Βασιλόπιτα

 

Η βασίλισσα των πιτών για κάθε τόπο και για κάθε σπίτι, σημαίνει κάτι διαφορετικό. Αλλού τη βρίσκουμε σαν τσουρέκι, αλλού σαν κρεατόπιτα, αλλού τυρόπιτα κι αλλού κέικ. Γι' αυτό το αφράτο κέικ θα σου πώ εγώ, γιατί έτσι την έχω μάθει τη βασιλόπιτα από τη μαμά μου που την έχει μάθει από τη δική της μαμά και δεν έχω πειραματιστεί ποτέ να φτιάξω κάποια άλλη βασιλόπιτα για το σπίτι μου.

Εδώ που τα λέμε δεν έχει και καμία διαφορά με το απλό κέικ που φτιάχνουμε όλη την άλλη χρονιά στα υλικά, όμως με ένα μαγικό τρόπο στη διαδικασία παρασκευής της, αποκτά άλλη υφή κι άλλη γεύση...

Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις μια βασιλόπιτα αφρό που μοιάζει σαν να έχει σιροπιαστεί και που δε θα μείνει ούτε ψίχουλο χτύπα στο μίξερ 1 κούπα βούτυρο που έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με 1 κούπα ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει καλά και να γίνει μια αφράτη κρέμα. Μόλις δείς ότι είναι έτοιμο, θα προσθέσεις 1 κούπα γάλα, 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή 2 κάψουλες βανίλιας, μια τσιμπιά αλάτι και το ξύσμα 1 πορτοκαλιού και θα συνεχίσεις λίγο ακόμα το χτύπημα να ενσωματωθούν. Εδώ να σου πώ κι ένα μυστικό για το ξύσμα. Για να πάρεις όλο το άρωμα από το ξύσμα πορτοκαλιού πρέπει να το ξύσεις κατευθείαν πάνω από το μείγμα σου κι όχι σε ένα άλλο πιάτο και να το μεταφέρεις στο μείγμα, γιατί όλο το άρωμα βρίσκεται στα έλαια που βγαίνουν από το ξύσιμο και χάνεται αφού τα περισσότερα υγρά μένουν στο πιάτο που το έχεις ξύσει.

Τώρα βάλε το μείγμα σου σε ένα μεγάλο μπολ, καθάρισε τον κάδο και βάλε στο μίξερ 4 αυγά, που κι αυτά είναι σε θερμοκρασία δωματίου, με άλλη 1 κούπα ζάχαρη και χτύπα τα κι αυτά καλά να ασπρίσουν. 

Μόλις είναι έτοιμο κι αυτό βάλε το μίξερ στην άκρη και πάρε μια σπάτουλα. Πρόσθεσε στο μείγμα με το βούτυρο εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με τα αυγά και από 4 κούπες φαρίνα που έχεις κοσκινίσει ή αλεύρι που έχεις ανακατέψει 1 1/2 κουταλάκι baking powder. Λίγες κουταλιές αυγά, λίγες κουταλιές αλεύρι μέχρι να τελειώσουν. Το ανακάτεμα θέλει προσοχή εδώ για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Να ανακατεύεις από κάτω προς τα πάνω απαλά και με μία κατεύθυνση. 

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να βάλεις την πίτα στο φούρνο αμέσως μόλις τελειώσεις το ανακάτεμα, για να μην ξεφουσκώσει, γι' αυτό έχεις ήδη προθερμάνει το φούρνο σου στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνεις ένα ταψάκι ή φόρμα που ανοίγει, μέχρι 25-30 εκατοστά, στρώνεις λαδόκολλα στον πάτο αλευρώνεις λίγο γύρω γύρω και βάζεις το μείγμα σου. Ψήνεις για 60 λεπτά περίπου, κάνεις τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα και αφού βγει καθαρή, βγάζεις και την πίτα από το φούρνο. Αφήνεις 5 λεπτά στη φόρμα και ξεφορμάρεις. Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα και την διακοσμείς όπως θέλεις. Η ζάχαρη άχνη είναι κάτι που δεν πρέπει να της λείψει πάντως κατά τη γνώμη μου.

Μην ξεχάσεις το φλουρί! Καλή χρονιά!  

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια