Κοτόσουπα αυγολέμονο

Η κοτόσουπα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του χειμώνα για μικρούς και μεγάλους κι ένα φαγητό που μαγειρεύεται χωρίς δεύτερη σκέψη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από μαμάδες και γιαγιάδες! Είναι γνωστό σε όλους ότι είναι το πρώτο γιατρικό για τις ιώσεις των παιδιών και τα κάνει περδίκι, αφού περιέχει και τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της φροντίδας! 

Για να τη φτιάξεις θα βάλεις σε μια κατσαρόλα να βράσει 1 κοτόπουλο με την πέτσα του, που το έχεις κόψει σε κομμάτια, με νερό που το καλύπτει και λίγο παραπάνω. Θα αφαιρέσεις τον αφρό που βγαίνει στην αρχή του βρασμού και θα το αφήσεις να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα. Στη μισή ώρα περίπου θα προσθέσεις στην κατσαρόλα  3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες, 1-2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, 1/2 ματσάκι σέλινο σε μέτρια κομμάτια, 1-2 πατάτες σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά), 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (2-3 εκατοστά), 1/2 κουτ.γλ. σκόνη κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι. Στην κοτόσουπα δεν προσθέτουμε λάδι γιατί το κοτόπουλο μαγειρεύεται με την πέτσα του και βγάζει αρκετό λίπος κατά το βρασμό, αλλά αν εσύ το επιθυμείς μπορείς να προσθέσεις λίγο ελαιόλαδο. 

Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο το αφαιρείς  από το ζωμό μαζί με τα λαχανικά και το αφήνεις να κρυώσει λίγο για να μπορέσεις να το ξεκοκαλίσεις εύκολα. Σουρώνεις το ζωμό για τυχόν μικρά κοκαλάκια που μπορεί να έχουν παραμείνει και τον επαναφέρεις στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση προσθέτεις 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι νυχάκι ή γλασέ και μέχρι να βράσει ξεκοκαλίζεις και ξεψαχνίζεις όλο το κρέας από το κοτόπουλο να γίνει μικρά κομματάκια που χωράνε σε ένα κουτάλι. Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο επαναφέρεις το κοτόπουλο και τα λαχανικά στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση πάλι όλα μαζί. 

Απομακρύνεις την κατσαρόλα από την εστία να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ξεκινάς να φτιάξεις το αυγολέμονο. Ξεχωρίζεις τα ασπράδι από 2 αυγά και τα χτυπάς να γίνει μια απαλή μαρέγκα, προσθέτεις τους κρόκους και σιγά σιγά το χυμό από 2 μέτρια λεμόνια. Στη συνέχεια στο σκεύος με το αυγολέμονο προσθέτεις σιγά σιγά λίγο από το ζωμό της σούπας μέχρι να ζεσταθεί αρκετά και να μην "κόψει" όταν το προσθέσεις στην κατσαρόλα, να μην βράσουν τα αυγά δηλαδή μέσα στο ζεστό φαγητό και δημιουργηθούν κομματάκια. Μόλις έχει ζεσταθεί αρκετά το αυγολέμονο το μεταφέρεις στην κατσαρόλα με τη σούπα και την κουνάς κυκλικά να ανακατευτεί. Σερβίρεις τη σούπα απαραιτήτως ζεστή και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια