Βαρβάρα (Ασουρέ)

Το γλυκό αυτό είναι γνωστό σαν Βαρβάρα που φτιάχνεται παραδοσιακά την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας ή ασουρέ ή ασουρές ή το γλυκό του Νώε. Όπως κι αν το πείς πάντως, η γλύκα κι νοστιμιά του είναι ίδια. Είναι πολύ υγιεινό και θρεπτικό γλυκό και μπορείς να το φας ως πρωινό αλλά και ως κυρίως γεύμα, αφού σε κρατά χορτάτο για ώρες. 

Για να το φτιάξεις μουλιάζεις σε νερό 250 γραμ. στάρι για 10-12 ώρες, αφού το έχεις πλύνει καλά. Το βάζεις με 1200 ml καθαρό νερό και λίγο αλάτι να βράσει για 15-20 λεπτά. Μόλις πάρει βράσει το χαμηλώνεις και ανακατεύεις κατά διαστήματα. Δε χρειάζεται περισσότερο βράσιμο γιατί έχει μαλακώσει ήδη αρκετά. 

Προσθέτεις στην κατσαρόλα 150 γραμ. ζάχαρη, 1 τσιμπιά μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο, 1 τσιμπιά γαρίφαλο τριμμένο και 1 κουτ.γλ. κανέλα

Σε λίγο κρύο νερό διαλύεις 4-5 κουτ.σ. κορν φλάουρ και το ρίχνεις σιγά σιγά στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίζει να πήζει και να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμο. Το βγάζεις από την εστία και αφήνεις 10 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία. 

Προσθέτεις τους ξηρούς καρπούς που επιθυμείς σε σύνολο να είναι 2 κούπες, εγώ έβαλα 1 κούπα σταφίδες, 1/2 κούπα καρύδια χοντροσπασμένα και 1/2 κούπα αμύγδαλα χοντροσπασμένα με τη φλούδα. Επίσης προσθέτεις 1 κούπα σουσάμι που το έχεις καβουρδίσει ελαφρά προηγουμένως σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. 

Μοιράζεις σε μπολάκια και σερβίρεις με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, σπόρους ροδιού και κανέλα.  


Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια