Πριν σου μιλήσω για τη σημερινή συνταγή θέλω να δηλώσω ότι την ονομασία της και την ύπαρξη της τη γνώρισα πριν μερικά χρόνια από ένα paleoκόριτσο που μετά πήγε στα Παρίσια κι έγινε Pelagie. Είναι πολύ δημοφιλής σε όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς κάποιο από τα γνωστά αλεύρια και θα βρεις πολλές ιδέες γι' αυτήν αν την αναζητήσεις ως cauliflower pizza. Από τότε τη φτιάχνω συχνά όταν θέλω να φάω κάτι "βρώμικο" στην πιο υγιεινή εκδοχή του και είναι απίστευτα νόστιμη.
Η κουνουπίτσα λοιπόν είναι μια πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι! Ναι, πολύ καλά το διάβασες. Θα σε προλάβω και θα σου πω ότι δε μυρίζει καθόλου το κουνουπίδι στη ζύμη και ενώ καταλαβαίνεις φυσικά ότι δεν είναι μια ζύμη με αλεύρι, ούτε που φαντάζεσαι ποιο είναι το βασικό υλικό της. Έλα τώρα να σου πω πώς τη φτιάχνω εγώ γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσεις τη ζύμη και μετά είναι θέμα προσωπικής προτίμησης στο τι θα βάλεις επάνω της.
![]() |
Παίρνεις 1 μικρό τρυφερό κουνουπίδι, το πλένεις και το κόβεις μικρά κομμάτια. Χρειαζόμαστε περίπου 500 γραμ. κουνουπίδι. Το βάζεις στον πολυκόφτη και το πολτοποιείς καλά να γίνει λεπτά ψίχουλα. Το βάζεις σε μια καθαρή πετσέτα, το μαζεύεις σε πουγκί, το στύβεις καλά να φύγει όση περισσότερη υγρασία γίνεται και το μεταφέρεις σε ένα μπολ. Βάζεις μέσα 2 αυγά, 2 κουτ.σ.ελαιόλαδο 1 κουτ.γλ. ρίγανη, 1 κοφτό κουτ.γλ. αλάτι, λίγο πιπέρι, 1/4 κουτ.γλ. καπνιστή πάπρικα και 1/4 κουτ.γλ. κουρκουμά. Ζυμώνεις να ενωθούν καλά τα υλικά.
Σε ένα ταψί βάζεις αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνεις ελαφρά. Βάζεις τη ζύμη στο ταψί και την απλώνεις με τα χέρια να απλωθεί καλά με πάχος 2-3 εκατοστά.
Ψήνεις τη ζύμη μόνη της για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς για να στεγνώσει και μόλις δεις ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα στις άκρες τη βγάζεις.
Απλώνεις πάνω της 2-3 κουτ.σ. σάλτσα ντομάτας ή 1 κουτ.σ. αραιωμένο πελτέ ντομάτας με 1 κουτ.γλ. μουστάρδα και λίγη ρίγανη ή κέτσαπ αν την προτιμάς και βάζεις τα υλικά που σου αρέσουν... Μανιτάρια, πιπεριές, ντοματίνια, ροδέλες κρεμμυδιού, ελιές... Αν θέλεις φυσικά μπορείς να βάλεις κάποιο αλλαντικό αλλά μην το παρακάνεις γιατί η ζύμη αυτή δε σηκώνει πολύ βάρος. Όσα λιγότερα τόσο καλύτερα! Στο τέλος πασπαλίζεις προαιρετικά και με 2-3 κουτ.σ. τριμμένο τυρί. Εγώ τις περισσότερες φορές την φτιάχνω στη λογική της λαδένιας Κιμώλου μόνο με κρεμμύδια και ντομάτα και είναι τέλεια. Ψήνεις 15-20 λεπτά ακόμα και έτοιμη!
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
0 Σχόλια