Τούρτα "ντόνατς"

Όταν σου ζητάνε μια τούρτα γενεθλίων σε σχήμα τεράστιου ντόνατς, τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι πώς μπορείς να το φτιάξεις χωρίς να χρησιμοποιήσεις ζαχαρόπαστα. Η απάντηση ήρθε από το ντουλάπι με τις φόρμες του κέικ! Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις μια τούρτα ντόνατς τότε δες τι έκανα εγώ για να πάρεις ιδέες και να τη φτιάξεις χωρίς καμία δυσκολία! 

Αρχικά θα ψήσεις από την προηγούμενη ημέρα ένα κέικ σε μια στρογγυλή φόρμα χωρίς πολλά σχέδια, όσο πιο στρογγυλεμένη βρεις. Εγώ χρησιμοποίησα μια φόρμα χωρίς καθόλου γωνίες. Ιδανική είναι η φόρμα για σαβαρέν για να έχει το κυκλικό και στρογγυλεμένο σχήμα. Κάνε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να δεις πώς ακριβώς είναι.

Η συνταγή που επέλεξα να κάνω για το κέικ είναι αυτή που κάνω για βασιλόπιτα. (Πάτησε πάνω στη λέξη βασιλόπιτα για να δεις τη συνταγή) Είναι αφράτο το αποτέλεσμα και ζουμερό σαν να είναι σιροπιασμένο, έτσι όπως ακριβώς θέλουμε να είναι και το ντόνατς.

Για να δώσεις στο κέικ σου το σχήμα ντόνατς μπορείς να τριμάρεις τα σημεία που χρειάζεται με ένα μαχαίρι προσεκτικά. Στη συνέχεια με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβεις στα δύο το κέικ και με ένα κουτάλι αρχίζεις να σκάβεις και τα δύο μέρη εσωτερικά δημιουργώντας ένα αυλάκι για να βάλεις τη γέμιση του "ντόνατς". Εμένα με βοήθησε το κουτάλι που σερβίρουμε το παγωτό γι' αυτό το σκάψιμο. Εδώ χρειάζεται προσοχή να μην σκάψεις πολύ βαθιά για να μην ανοίξει το κέικ μετά που θα μπει η κρέμα, ούτε να σπάσει όταν προσπαθήσεις να γυρίσεις το ένα κομμάτι πάλι πάνω στο άλλο. 

Στη συνέχεια γεμίζεις τα αυλάκια που δημιούργησες με την κρέμα της επιλογής σου. Εγώ χτύπησα στο μίξερ 125 γρ. βούτυρο που ήταν έξω από το ψυγείο για 30 λεπτά  με 1 κούπα ζάχαρη άχνη. Στη συνέχεια έβαλα στο μίξερ 200 γρ. τυρί κρέμα. Στο τέλος πρόσθεσα 250 ml φυτική κρέμα, 1 κουτ. σ. εκχύλισμα βανίλιας και μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχω μια ροζ κρέμα. Χτύπησα την κρέμα μέχρι να στέκεται ωραία και τη μοίρασα σε δυο σακούλες ζαχαροπλαστικής μιας χρήσεως. 

Γεμίζεις τα δύο μέρη του κέικ με την κρέμα και τη στρώνεις  με μια σπάτουλα να είναι στην ίδια ευθεία. Με προσοχή τώρα παίρνεις το ένα μέρος του κέικ και το μεταφέρεις ξανά πάνω στο άλλο. 

Για την επικάλυψη έφτιαξα ένα ροζ γλάσο με 1 κούπα ζάχαρη άχνη, μερικές κουταλίτσες νερό και μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να έχω ένα παχύρευστο γλάσο. Αντί για γλάσο άχνης μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια γκανάς* με λευκή, μαύρη ή χρωματιστή κουβερτούρα ή και έτοιμο γλάσο επικάλυψης που υπάρχει στο εμπόριο. Από πάνω πασπαλίζεις με χρωματιστή τρούφα

Επέλεξα να μη σιροπιάσω το κέικ κι επειδή η συνταγή αυτή είναι ήδη ζουμερή, δε χρειάστηκε κάποια επιπλέον υγρασία. Εσύ αν κάνεις κάποια άλλη συνταγή κέικ και θέλεις να το σιροπιάσεις, πρέπει να προσέξεις. Καλύτερα θα είναι να σιροπιάσεις ελαφρά με ένα πινέλο το κάτω μέρος και όταν το σκεπάσεις με το δεύτερο κομμάτι τότε να σιροπιάσεις ελαφρά με το πινέλο και το πάνω μέρος.  

*Για τη γκανάς ζεσταίνεις 125 ml κρέμα γάλακτος μέχρι το σημείο πριν βράσει και ανακατεύεις με 125 γραμ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέχρι να έχεις μια απαλή κρέμα. Αφήνεις να κρυώσει και να αποκτήσει πιο παχύρευστη υφή και καλύπτεις το "ντόνατς". Στην επικάλυψη αυτή ταιριάζει εκτός από τρούφα και τριμμένο μπισκότο ή καβουρδισμένο ψιλοκομμένο αμύγδαλο...

*Για τη γέμιση του ντόνατς μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια κρέμα σου αρέσει. Κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί, κάποιο άλειμμα σοκολάτας, bueno... Οι επιλογές είναι πολλές αναλόγως τι προτιμάς. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια