Κέικ μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας

Το ήξερες πως το 80% αυτού που νομίζουμε πως είναι γεύση είναι τελικά μυρωδιά; Κι όμως! Θα έχεις παρατηρήσει, 
κι ίσως είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τους ανθρώπους που πριν φάνε οτιδήποτε το μυρίζουν κι έτσι το απολαμβάνουν περισσότερο 
ή το απορρίπτουν πριν καν το δοκιμάσουν λέγοντας πως δεν τους αρέσει η γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί με την εισπνοή η μυρωδιά 
οδηγείται στο πίσω μέρος του στόματος, εκεί που γίνεται η κατάποση. Άρα για να καταπιούμε κάτι έχουμε ήδη αποφασίσει αν μας αρέσει ή όχι.
Αυτό το κέικ μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας θέλω να σου πω πως θα ικανοποιήσει τόσο την όσφρηση όσο και τη γεύση σου! 
Η μυρωδιά της ώριμης μπανάνας σε συνδιασμό με τη σοκολάτα που λιώνει και γεμίζει το χώρο σε κάνει να θέλεις άμεσα να δαγκώσεις την πρώτη μπουκιά.
 Η βασική διαφορά του με ένα απλό κέικ είναι ότι αντικαθιστάς τα αυγά με τον πολτό μπανάνας κι έτσι εκτός από το ότι είναι πεντανόστιμο,
μπορεί να το απολαύσει και κάποιος που δεν τρώει ζωικής προέλευσης τροφές ή νηστεύει.
Το μυστικό για την επιτυχία του είναι οι μπανάνες να είναι πολύ ώριμες, σχεδόν να έχουν μελώσει, για να μπορούν να δώσουν όλο τους το άρωμα αλλά και τη γλύκα.
Σε ένα μπολ ανακατεύεις 1 κούπα ζάχαρη -μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκή ή καστανή ζάχαρη- με 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο αν θέλεις πιό απαλή γεύση αν και εγώ πάντα ελαιόλαδο χρησιμοποιώ στα κέικ μου και 
κανείς δεν έχει παρατηρήσει διαφορά), 1 βανίλια, 1/4 κουταλάκι κανέλα, 1/2 κουταλάκι σόδα, 1 κουταλιά ξίδι και 4 ώριμες μπανάνες 
που έχεις λιώσει με ένα πιρούνι. Προσθέτεις στο τέλος το αλεύρι που η ποσότητα του εξαρτάται από το μέγεθος που έχουν οι μπανάνες σου. 
Οι δικές μου ήταν αρκετά μεγάλες και χρησιμοποιήσα σχεδόν 3 κούπες φαρίνα. Αν οι δικές σου είναι μικρότερες ίσως δε χρειαστεί τόσο, 
γι' αυτό καλό είναι να μην το ρίξεις όλο μαζί από την αρχή αλλά να δείς πότε έρχεται στη υφή που έχει συνήθως το μείγμα ενός κέικ, 
ούτε πολύ σφιχτό, ούτε αραιό. Πριν ρίξεις το μείγμα στη φόρμα ανακατεύεις 1/2 κούπα σταγόνες ή κομματάκια σοκολάτας
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνεις 
άλλα 20 λεπτά περίπου, δοκιμάζοντας με ένα ξυλάκι αν έχει ψηθεί πριν το βγάλεις. Αν το ξυλάκι βγεί υγρό ψήνεις ακόμα 5-10 λεπτά.
Όταν κρυώσει το κέικ ξεφορμάρεις και πασπαλίζεις με άχνη ή φτιάχνεις ένα απλό γλάσο με άχνη και λίγες σταγόνες νερό και το περιχύνεις.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Υπέροχη σαν συνταγή την αποθηκεύω για μελλοντική δημιουργία.Σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή ανάλυση της συνταγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή