Μπισκότα speculoos

Δεν ξέρω εσύ, αλλά εγώ κάθε χρόνο στις γιορτές θέλω να δοκιμάζω 1-2 συνταγές για γλυκά ή φαγητά  από κουζίνες άλλων τόπων. Φέτος μια από αυτές τις συνταγές είναι τα πικάντικα μπισκότα speculoos που μας έρχονται από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Σου προτείνω να τα φτιάξεις οπωσδήποτε αν σου αρέσουν τα τραγανά μπισκότα που έχουν μια σπιρτάδα και να τους δώσεις το σχήμα που σου αρέσει με κουπ πατ. Η ζύμη τους είναι τέτοια που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για μπισκότα με σφραγίδα γιατί διατηρούν το σχήμα τους στο ψήσιμο, ούτε απλώνουν, ούτε φουσκώνουν πολύ. 

Το μείγμα μπαχαρικών speculoos μπορείς να το έχεις σε ένα βαζάκι και να το προσθέτεις, εκτός από τα μπισκότα, στα ροφήματα σου, σε κέικ ή σε όποιο γλυκό θέλεις να δώσεις μια πικάντικη γεύση.

Τη συνταγή για το μείγμα μπαχαρικών speculoos θα τη βρείς πατώντας εδώ  https://katinostimo.blogspot.com/2023/01/speculoos.html

Τώρα θα βάλεις σε ένα μπολ 125 γρ. βούτυρο που έχεις αφήσει για 30 λεπτά εκτός ψυγείου, 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και 2 κουτ.γλ. μείγμα μπαχαρικών speculoos. Ανακατεύεις καλά τα υλικά σου με ένα σύρμα και σιγά σιγά προσθέτεις 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που έχεις ανακατέψει 1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σου αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή. 

Πάντα στις συνταγές που δίνω, σου λέω να μην προσθέτεις όλο το αλεύρι από την αρχή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν ελαφρά τη σύσταση της ζύμης, όπως τα γραμμάρια του αυγού ή το πόσο δυνατό είναι το αλεύρι που χρησιμοποιούμε. Γι' αυτό και καμιά φορά βλέπουμε ότι μια συνταγή δε μας πέτυχε ενώ ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες. Όλοι στις πρώτες προσπάθειες μας ή και όχι μόνο στις πρώτες, έχουμε αποτυχίες. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να καταλάβουμε τι πήγε λάθος, να το διορθώσουμε την επόμενη φορά και να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα. 

Αφού λοιπόν έχεις έτοιμη τη ζύμη σου, ανοίγεις με ένα πλάστη σε φύλλο 3 χιλιοστών σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβεις με κουπ πατ στο σχέδιο που θέλεις να έχουν τα μπισκότα σου. Εγώ λόγω των ημερών επέλεξα χριστουγεννιάτικα σχήματα. 

Ψήνεις τα μπισκότα σου στους 170 βαθμούς για 13-15 λεπτά μέχρι να δεις ότι παίρνουν χρώμα. Αφήνεις τα μπισκότα να κρυώσουν σε μια σχάρα και αποθηκεύεις σε αεροστεγώς κλεισμένο σκεύος.


Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια