Αρωματικές πατάτες φούρνου ακορντεόν

Δεν υπάρχει γιορτινό τραπέζι χωρίς μια πιατέλα με πατάτες στο κέντρο του κι είναι από τις πρώτες που θα αδειάσουν, αφού είναι το αγαπημένο συνοδευτικό όλων. Η αρωματική σαλτσούλα μέσα στην οποία θα ψηθούν, κάνει αυτό το ουδέτερο σε γεύση λαχανικό, ιδιαίτερα νόστιμο και λαχταριστό.

Παίρνεις 1500 γρ. περίπου πατάτες baby και τις πλένεις καλά. Τώρα σε μια επιφάνεια κοπής βάζεις 2 κουτάλες και ανάμεσα τους τοποθετείς τις πατάτες. Με ένα μαχαίρι κόβεις τις πατάτες σε ροδέλες 1/2 εκατοστού χωρίς όμως να κοπούν μέχρι το τέλος και να διαχωριστούν. Οι κουτάλες που τοποθέτησες βοηθάνε στο να σταματάει το μαχαίρι πριν φτάσει στο τέλος στο ίδιο σημείο για όλες τις πατάτες.

Αφού τις κόψεις όλες τις βάζεις σε μια κατσαρόλα με νερό, αλάτι και 1 κουτ.σ. ξίδι. Τις βάζεις να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά, από το σημείο βρασμού και τις στραγγίζεις καλά. 

Όσο οι πατάτες βράζουν μπορείς να φτιάξεις τη μαρινάδα τους. Βάζεις σε ένα γυάλινο βάζο το χυμό από 1 λεμόνι, το χυμό από 1 πορτοκάλι, 4 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 1 κουτ.σ. μέλι, 2 κουτ.σ. μουστάρδα απαλή, φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Κλείνεις με το καπάκι και χτυπάς για λίγα δευτερόλεπτα να ενωθούν τα υλικά.

Επαναφέρεις τις πατάτες στην κατσαρόλα και όπως είναι ζεστές τις ανακατεύεις με 2 κουτ.σ. βούτυρο. Τις περιχύνεις με τη μαρινάδα, προσθέτεις 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες ή μεγάλα κομμάτια, 1-2 φύλλα δάφνης και τις αφήνεις να κρυώσουν εντελώς στην κατσαρόλα.

Τώρα ήρθε η ώρα να τις ψήσεις. Τις απλώνεις σε ένα ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα, με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω, μαζί με τη μαρινάδα που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Ψήνεις στον αέρα στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορείς 1-2 φορές να τις αλείφεις με τη μαρινάδα που υπάρχει στο ταψί με ένα πινέλο για να εισχωρεί και εσωτερικά στα σημεία κοπής. 

Φυσικά μπορείς να ψήσεις τις πατάτες σε διαφορετικό ταψί ταυτόχρονα με το κρέας, το ψάρι ή ότι άλλο θα συνοδέψουν για να κερδίσεις χρόνο. Και εννοείται ότι με την ίδια μαρινάδα μπορείς να ψήσεις και μεγάλες πατάτες που θα κόψεις σε κομμάτια χωρίς να τις κάνεις ακορντεόν. Τις σερβίρεις με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και ξύσμα λεμονιού. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!    

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δες εδώ και τις τσακιστές πατάτες φούρνου


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια