Εύκολο εκμέκ τσουρέκι

Ένα τέλεια σιροπιασμένο τσουρέκι που μοσχοβολά μαστίχα, μια απλή κρέμα άνθος αραβοσίτου και κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί κάνουν ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά χωρίς να χρειάζεται ν' αφιερώσεις ώρες ολόκληρες για την προετοιμασία του. Μπορείς να το φτιάξεις ακόμα και 2-3 ημέρες πριν μέχρι το στάδιο της κρέμας και λίγες ώρες πριν σερβίρεις να χτυπήσεις μόνο τη σαντιγί και να γαρνίρεις. 

Παίρνεις 1 τσουρέκι 500 γραμ. περίπου και το κόβεις σε φέτες των 2 εκατοστών. Αν το τσουρέκι είναι μπαγιάτικο δε μας ενοχλεί καθόλου, ίσα ίσα δε θέλουμε να είναι φρέσκο και αφράτο. Βάζεις τις φέτες σε ένα ταψί και ψήνεις στους 200 βαθμούς στον αέρα για 8-10 λεπτά να πάρει χρωματάκι. 

Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζεις 300 ml νερό, 500 γραμ. ζάχαρη, φλούδα από 1 λεμόνι και 1 ξύλο κανέλας. Μόλις πάρει βράση σβήνεις την εστία κι αφήνεις να γίνει χλιαρό. Προσθέτεις 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα και μόλις βγει το τσουρέκι από το φούρνο το σιροπιάζεις αμέσως. Βάζεις τις σιροπιασμένες φέτες σε ένα πυρέξ ή ταψί 25Χ35 που τις χωράει σχεδόν όλες και αφήνεις στην άκρη. 

Φτιάχνεις 2 κρέμες άνθος αραβοσίτου βανίλια, σύμφωνα με τις οδηγίες τους και στο τέλος προσθέτεις ξύσμα λεμονιού και λίγο λικέρ μαστίχα να αρωματιστεί η κρέμα. Σίγουρα οι έτοιμες κρέμες δεν είναι το ίδιο με μια δική σου κρέμα ζαχαροπλαστικής, αλλά όταν έχουμε να κάνουμε κι άλλες παρασκευές ταυτόχρονα για ένα τραπέζι δεν είναι κακό να διευκολύνουμε λίγο τη ζωή μας! 

Όπως είναι ζεστή η κρέμα, τη βάζεις πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι και καλύπτεις με μεμβράνη να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνεις να κρυώσει εντελώς... 

Τώρα θα χτυπήσεις 300 ml κρέμα γάλακτος με 1 κούπα ζάχαρη άχνη και 1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας να γίνει μια σφιχτή σαντιγί και θα τη απλώσεις πάνω στην κρέμα. Μπορείς να κάνεις γραμμούλες με ένα πιρούνι ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού να κάνεις μυτούλες στη σαντιγί. Βάζεις το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά. 

Όταν έρθει η στιγμή να σερβίρεις το γαρνίρεις με ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και λίγη κανέλα. Μη βάλεις τα αμύγδαλα από την αρχή στο γλυκό γιατί θα νοτίσουν και δε θα είναι τραγανά. 

*Αν δεν έχεις λικέρ μαστίχας μπορείς να τρίψεις με μια μικρή ποσότητα ζάχαρης 2-3 δάκρυα μαστίχας και να αρωματίσεις το σιρόπι και την κρέμα. Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το αμύγδαλο με φιστίκια Αιγίνης  ή αν δεν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί να πασπαλίσεις μόνο με λίγη κανέλα. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!     

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια