Γεμιστά

Αν ένα φαγητό μπορεί να χαρακτηρίσει το καλοκαίρι, για 'μενα, είναι τα γεμιστά.Όλα τα χρώματα και τα αρώματα της εποχής μπαίνουν σ' ένα ταψί. Ο βασιλικός και ο δυόσμος κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να λείψουν!

Εκτός από ντομάτες μπορείς να γεμίσεις τα λαχανικά που προτιμάς, όπως πιπεριές, κολοκύθια, πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνες, μανιτάρια ή ακόμα και κρεμμύδια και κολοκυθανθούς... 

Για κάθε 10 μέτρια λαχανικά που θα γεμίσεις θα ψιλοκόψεις 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρότερα, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 χούφτα φύλλα βασιλικό, 1 χούφτα φύλλα δυόσμο και 5-6 κλαράκια μαϊντανό. Θα αδειάσεις τα λαχανικά και θα τρίψεις τη σάρκα από τις ντομάτες, θα ψιλοκόψεις το εσωτερικό από τα κολοκύθια και θα τα ανακατέψεις όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνεις και βάζεις 1 κουτ.γλ. ζάχαρη και 5-6 κουτ.σ. ελαιόλαδο

Αν θέλεις να βάλεις πατάτες, θα κόψεις μερικές πατάτες στο μέγεθος που θέλεις, θα τις βουτήξεις μέσα στη σάλτσα και θα τις βάλεις στο ταψί ανάμεσα στα λαχανικά σου. Τώρα για κάθε λαχανικό θα βάλεις 2 κουταλιές της σούπας ρύζι. Προσωπικά προτιμώ το κίτρινο ρύζι που κάνουμε το πιλάφι για τα γεμιστά γιατί δε λασπώνει και παραμένει σπυρωτό. Εσύ αν θέλεις πιο χυλωμένα τα γεμιστά μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλασέ ρύζι. Ανακατεύεις λοιπόν και 20 κουταλιές ρύζι και συμπληρώνοντας με λίγο νερό για να είναι ζουμερή η γέμιση μέσα και να μπορέσει να βράσει ωραία το ρύζι. Γεμίζεις τα λαχανικά αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο για να μπορέσουν να ψηθούν χωρίς να ανοίξουν, όταν φουσκώσει το ρύζι. 

Αφού γεμίσεις τα λαχανικά και κλείσεις με το καπάκι τους τα περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον και τα βάζεις να ψηθούν στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα σκεπασμένα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τα ξεσκεπάζεις και συνεχίζεις το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Οι χρόνοι ψησίματος έχουν να κάνουν πάντα με το φούρνο σου γι' αυτό ελέγχεις πάντα να μη σου καεί η επιφάνεια τους.

Αφήνεις να κρυώσουν ελαφρά και σερβίρεις με φετούλα και φρέσκο ψωμί! 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια