To σεβίτσε είναι ένα πιάτο με μαριναρισμένο ψάρι όπως το κάνουν οι Λατινοαμερικάνοι, με την πατρότητα να
διεκδικούν οι Περουβιανοί. Εγώ το δοκίμασα πρώτη φορά από χέρι
Κολομβιανού και ήταν του ονείρου. Συνήθως γίνεται με φιλέτο ψαριού αλλά
και με θαλασσινά. Και λέω, σήμερα, καθώς έπλενα το γαύρο για να γίνει
μαρινάτος, γιατί δε δοκιμάζω την τεχνική τους, μειώνοντας λίγο το
χρόνο; Η βασική διαφορά με το δικό μας τρόπο, είναι ότι το σεβίτσε δε διατηρείται
πάνω από 2-3 μέρες στο ψυγείο. Πρέπει να καταναλωθεί σύντομα.
Αν θέλεις κι εσύ να δοκιμάσεις το γαύρο σεβίτσε, καθαρίζεις και πλένεις καλά 1 κιλό γαύρο, τον αλατίζεις και τον αφήνεις για λίγο στο σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά. Στίβεις 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι, 1 λάιμ κι 1 γκρέιπφρουτ και βάζεις τους χυμούς σ'ενα γυάλινο μπολ. Προσθέτεις 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 πιπερίτσα τσίλι, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο μπούκοβο και μερικούς κόκκους πιπεριών. Βάζεις στο μπολ το γαύρο και αφήνεις 10 λεπτά το πολύ στο ψυγείο. Στη συνέχεια αφαιρείς το κεντρικό κοκκαλάκι από τα ψάρια τραβώντας προς την ουρά, που βγαίνει πολύ εύκολα τώρα που έχει ψηθεί το ψάρι και τα ξαναβάζεις μέσα στο μπολ με τους χυμούς. Προσθέτεις ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ξανάβαζεις στο ψυγείο για 10 λεπτά ακόμα. Είναι έτοιμο! Θα δεις πως έχει αλλάξει το χρώμα του και δείχνει ψημένο. Σερβίρεις σε ατομικά μπολακια με το ζωμό του ή σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με βρασμένο καλαμπόκι και ντομάτα κομμένη σε κυβάκια. Πολύ του ταιριάζει και το ώριμο αβοκάντο. Περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο. Επειδή το ψάρι όσο μένει στους χυμούς συνεχίζει να ψήνεται, αν θέλεις να το διατηρήσεις για 2-3 ημέρες ακόμα, σουρώνεις τα ψάρια και το βάζεις σε μπολ με ελαιόλαδο.
Προσοχή! Το σεβίτσε γίνεται μόνο με ολόφρεσκο ψάρι, μην το δοκιμάσεις αν έχεις αμφιβολία! Αν τα φιλέτα προέρχονται από μεγαλύτερο ψάρι όπως λαβράκι ή τσιπούρα κόβεις σε κομμάτια 2-2 1/2 εκατοστών και ίσως χρειαστούν 5 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθούν στους χυμούς.
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
0 Σχόλια