Λαζαράκια

"Τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις", λέει το έθιμο, δηλαδή αν δεν τα φτιάξεις το Σάββατο του Λαζάρου, το σπίτι όλη τη χρονιά δε θα έχει αφθονία στο τραπέζι του. Τα Λαζαράκια είναι ελαφρώς γλυκά ψωμάκια που τα φτιάχνουμε σε σχήμα φασκιωμένου ανθρώπου, όπως παρουσιάζεται ο Λάζαρος.
Τη συνταγή τους την έχω από μια μικρή μου φίλη, που πριν αρκετά χρόνια την έφερε από το σχολείο της μαζί με ένα Λαζαράκι που είχαν φτιάξει όλοι μαζί στην τάξη της.


Σε μια λεκανίτσα βάζεις 600 γραμ. αλεύρι γοχ, 3 κουτ.σ. ζάχαρη, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κουτ.γλ. κανέλα, 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο τριμμένο, 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο και σιγά σιγά ζυμώνεις προσθέτεις 250-300 ml χλιαρό νερό με 1 κουτ.γλ. αλάτι διαλυμένο μέσα μέχρι να έχεις μια ζύμη σφιχτή όπως του ψωμιού. 
Χωρίζεις τη ζύμη σε 6 μέρη και από το κάθε ένα κόβεις ένα μικρότερο κομμάτι που θα πλάσεις τη φασκιά του. 
Πλάθεις το μεγάλο μέρος τη ζύμης σε σχήμα μικρής φρατζολίτσας και το μικρό σε ένα μακρύ κορδόνι που το περνάς όπως στη φωτογραφία, γύρω από το "κεφάλι" και το ενώνεις σταυρωτά μπροστά στο "σώμα".
Με μερικά καρφάκια γαρίφαλο δημιουργείς τα χαρακτηριστικά του προσώπου και αφήνεις 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος ή μέσα στο φούρνο που έχεις ανάψει στους 50 βαθμούς. 
Μόλις φουσκώσουν, ψήνεις για 40-45 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!    

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια