Γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ

Η φίλη μου, έκανε συγκομιδή των καρπών από το δεντράκι κουμ κουάτ που έχει στο μπαλκόνι της και μου τα έφερε δώρο να φτιάξω γλυκό του κουταλιού. Ήταν η πρώτη φορά που έφτιαξα αυτό το γλυκάκι, γιατί πάντα ήθελα να βρω φρέσκα κουμ κουάτ, αλλά δεν ήταν εύκολο, αφού δεν τα βρίσκεις σε μανάβικα ή λαϊκές αγορές της Αθήνας. Η διαδικασία που ακολούθησα και η αναλογία των υλικών, ήταν αυτές που ακολουθώ και στα άλλα εσπερειδοειδή και δε χρειάστηκε κάποιο αρωματικό γιατί τα κουμ κουάτ έχουν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα. Αν το επιθυμείς πάντως, μπορείς να προσθέσεις στο σιρόπι λίγο άρωμα βανίλιας.

Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις αυτό το γλυκό του κουταλιού, το πρώτο που θα κάνεις είναι να ξεπικρίσεις τα κουμ κουάτ. Τα βάζεις με κρύο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 4-5 λεπτά από το σημείο βρασμού, χύνεις το νερό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Μετά το τελευταίο ξεπίκρισμα τα τρυπάς με ένα ξυλάκι από τη μια άκρη ως την άλλη και τα αφήνεις στο σουρωτήρι για 4-5 ώρες τουλάχιστον ή και για μια ολόκληρη νύχτα, με ένα πιάτο από κάτω για να μαζέψει τα υγρά που θα βγάλουν. 

Τώρα για κάθε 1 κιλό καρπού, βάζεις σε μια κατσαρόλα 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική και 1 1/2 κούπα νερό στο σύνολο, μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει τα κουμ κουάτ όσο στραγγίζουν, να βράσουν για 10 λεπτά. Τότε προσθέτεις μέσα τα κουμ κουάτ και βράζεις άλλα 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Απομακρύνεις από την εστία και αφήνεις το γλυκό στην κατσαρόλα σκεπασμένο για 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα βράζεις για 5-10 λεπτά ακόμα το γλυκό, αναλόγως πόσο χρειάζεται να δέσει το σιρόπι και λίγο πριν το σβήσεις προσθέτεις το χυμό 1/2 λεμονιού. Μόλις το γλυκό είναι έτοιμο πιάνεις την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάς κυκλικά, όπως κάνουμε και στο σταφύλι, για να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στα κουμ κουάτ και να "φουσκώσουν" πάλι. Αποθηκεύεις σε αποστειρωμένα βαζάκια, ακολουθώντας τη διαδικασία που έχω γράψει εδώ στο γλυκό κουταλιού περγαμόντο.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια