Κολοκυθοτυρόπιτα με κολοκύθα


Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που πολύ έχει αγαπηθεί στην ελληνική κουζίνα. Σούπες, πίτες, κέικ, γλυκά του κουταλιού αλλά και σάλτσες για ζυμαρικά ή ριζότο με κολοκύθα μαγειρεύονται σε όλες τις κουζίνες από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Φυσικά μπορείς να αποθηκεύσεις τριμμένη κολοκύθα στην κατάψυξη σε σακουλάκια και να την έχεις διαθέσιμη και τους μήνες που δε θα τη βρεις στην αγορά. Έλα σήμερα να την κρύψουμε μέσα σε σφολιάτα και να τη μεταμορφώσουμε σε μια πεντανόστιμη αλμυρή κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και φέτα που θα τους μαγέψει όλους!

Για τη γέμιση θα χρειαστείς 500 γρ. κολοκύθα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη ή στο μαντολίνο κομμένη σε λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα. Θα την αλατίσεις και θα τη βάλεις σε ένα τηγάνι με 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Θα τη σοτάρεις ελαφρά να μαλακώσει λίγο για 5-6 λεπτά και θα προσθέσεις 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα κι 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν ελαφρά κι αυτά θα τα σβήσεις με 1 σφηνάκι λευκό κρασί και θα απομακρύνεις από την εστία. 

Μόλις τα λαχανικά έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου -βοηθάει πολύ να τους αλλάξεις σκεύος και να μην τα αφήσεις να κρυώσουν μέσα στο ζεστό τηγάνι- προσθέτεις 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, 2 αυγά, 300 γραμ. φέτα ή λευκό αγελαδινό τυρί, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουτ.σ. ρύζι για να τραβήξει τυχόν υγρά που θα βγάλει η γέμιση.

Σε ένα ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα ανοίγεις το ένα φύλλο σφολιάτας από τα δύο που έχει η συσκευασία και απλώνεις ομοιόμορφα τη ζύμη πάνω της αφήνοντας ένα εκατοστό περιθώριο περιμετρικά. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και πιέζεις περιμετρικά τα δυο φύλλα να ενωθεί η ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Τώρα ανακατεύεις 1 κρόκο αυγού, 1 κουτ.σ. γιαούρτι και 2 κουτ.σ. γάλα και αλείφεις όλη την επιφάνεια της σφολιάτας για να πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαρακώνεις ελαφρά σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια