Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα


Τώρα τα τσουρέκια γίνονται εύκολα, γρήγορα, χωρίς κόπο και χωρίς ανησυχία αν θα φουσκώσουν ή αν θα γίνουν αφράτα και με τις γνωστές ίνες! Όσες φορές δοκίμασα στο παρελθόν να ζυμώσω τ, η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έμεινα ευχαριστημένη. Πάντα κάτι πήγαινε στραβά και τις περισσότερες φορές μου έβγαιναν σκληρά. Πριν λίγα χρόνια δοκίμασα στο σπίτι μια φίλης το τσουρέκι με τη "μαγική συνταγή με το ζαχαρούχο" που είχα δεί να κυκλοφορεί και σε πολλά blogs και είπα "Αυτή είναι η δική μου συνταγή!" Και ήταν όπως αποδείχτηκε! 
Για το πρώτο δοκιμαστικό είπα να φτιάξω τη μισή δόση κι αυτό αποδείχτηκε σοφό γιατί με τα μισά υλικά μου βγήκαν 7 μεγάλα τσουρέκια! Τα υλικά που σου δίνω λοιπόν είναι τα μισά. Αν θέλεις να κάνεις περισσότερα θα διπλασιάσεις όλα τα υλικά και θα φροντίσεις να έχεις μια μεγάλη λεκάνη για να χωρέσει η ζύμη σου όταν φουσκώσει και να μην χυθεί.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζεις 1/2 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα, μετράς με το κουτί από το ζαχαρούχο 1 κονσέρβα ζάχαρη και τη βάζεις κι αυτή στην κατσαρόλα, προσθέτεις 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας και 3 αυγά. Βάζεις το μείγμα να ζεσταθεί, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη αλλά να μην πάρει βράση. Κατεβάζεις από τη φωτιά κι ανακατεύεις 1 κονσέρβα από το ζαχαρούχο ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο αν το προτιμάς, το χυμό και το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 2 κουταλάκια μαχλέπι κι αναλόγως το γούστο σου μπορείς να βάλεις και κακουλέ ή μαστίχα ή και τα δύο μαζί σε ποσότητα 1 κουταλάκι γλυκού στο σύνολο. Στο τέλος προσθέτεις 1 1/2 κουτί χλιαρό νερό που έχεις διαλύσει 3 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100 γραμ. νωπή και 1 1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια σκληρό και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνεις καλά μέχρι ν' απορροφηθεί το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μείνει για να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 ώρες το λιγότερο αλλά ίσως χρειαστεί και περισσότερο αν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή. Εγώ άναψα  το φούρνο στους 50 βαθμούς σκέπασα την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και την άφησα εκεί ένα δύωρο. Τώρα χωρίζεις τη ζύμη σε μέρη, ανάλογα το μέγεθος που θέλεις να έχουν τα τσουρέκια σου υπολογίζοντας πως θα γίνουν τουλάχιστον τα διπλά σε μέγεθος όταν ψηθούν.  
Αν θέλεις να κάνεις πλεξούδες το κάθε μέρος το χωρίζεις πάλι στα τρία, φτιάχνεις κορδόνια τα πλέκεις και αφήνεις πάλι στο ταψί που έχεις βάλει λαδόκολλα τα τσουρέκια να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Εγώ έβαλα και ανάμεσα σε κάθε τσουρέκι λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Αλείφεις με κρόκο αυγού και βάζεις από πάνω αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. Ψήνεις στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. 
Όσο ψήνεις το πρώτο ταψί μπορείς να έχεις τα υπόλοιπα πάνω στην κουζίνα που είναι ζεστή, σκεπασμένα με μια πετσέτα για να φουσκώσουν κι άλλο.
Αν στο φούρνο βάλεις ένα σκεύος με νερό στον πάτο του φούρνου, την ώρα που ψήνεις τα τσουρέκια γίνονται πολύ μαλακά χωρίς σκληρή κόρα. Το σκεύος πρέπει να είναι μικρό όμως κι όχι να καλύπτει την επιφάνεια του ταψιού γιατί δε θα ψηθούν ομοιόμορφα! 
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις επιτυχία με αυτή τη συνταγή!!! 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια