Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

 

Οι παραδοσιακές συνταγές για το Πάσχα διαφέρουν ανά περιοχή και κάθε σπίτι έχει συνήθως τη δική του "οικογενειακή" συνταγή. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, το σπίτι μας, της γιαγιάς, της θείας μύριζαν αμμωνία και βανίλια από τα λαμπροκούλουρα και παρ' όλο που δεν άλλαζε τίποτα υπήρχε πάντα η γλυκιά αγωνία αν πέτυχαν στη δοκιμή της Κυριακής του Πάσχα. Μεγαλώνοντας, κάποιες χρονιές δοκίμασα να πειραματιστώ και με διαφορετικές συνταγές για την αλλαγή... Κι ενώ τις περισσότερες φορές ήταν πεντανόστιμα κουλουράκια, δεν είχαν τη μυρωδιά από το δικό μου Πάσχα. Η μυρωδιά και η γεύση της νοσταλγίας, άλλωστε, είναι μοναδική για τον καθένα...

Αν θες να πειραματιστείς κι εσύ με τη δική μου συνταγή, ακόμα κι αν δεν είναι Πάσχα, χτυπάς 250 γρ. φυτίνη (χρησιμοποιώ αυτή με την προσθήκη βουτύρου) με 1 κούπα ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάς 8 αυγά με άλλη 1 κούπα ζάχαρη να φουσκώσουν καλά. Ενώνεις τα δύο μείγματα και προσθέτεις 1/2 κούπα χλιαρό γάλα που έχεις διαλύσει μέσα 1 κουταλάκι αμμωνία, 4 βανίλιες, 1 φακελάκι baking powder και τέλος 1200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. Όπως σε όλες τις ζύμες το αλεύρι μην το βάλεις όλο από την αρχή γιατί αναλόγως το μέγεθος των αυγών μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο. Είναι το γνωστό "όσο πάρει" που είναι μονάδα μέτρησης στις περισσότερες παλιές παραδοσιακές συνταγές!
Ζυμώνεις μέχρι να  απορροφήσει όλο το αλεύρι αλλά δεν το ζαλίζεις και πολύ το ζυμάρι για να βγουν αφράτα τα κουλούρια και αφήνεις για 30 λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί για να τα πλάσεις εύκολα.


Πριν τα βάλεις στο φούρνο αλείφεις με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό.
Ψήνεις για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς, αναλόγως το μέγεθος τους και τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσεις.

Αν ψάχνεις συνταγή και για πασχαλινά τσουρέκια σου δες εδώ τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα που έχει σίγουρη επιτυχία και είναι δοκιμασμένη πολλές φορές! 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια