Λαδοκούλουρα πορτοκαλιού για τον καφέ της νηστείας!
Νηστίσιμα μεν, πεντανόστιμα δε!
Χτυπάς 1 κούπα ελαιόλαδο με 1 κούπα ζάχαρη για 5 λεπτά με το μίξερ να ασπρίσει λίγο το μείγμα. Σε 1 κούπα χυμό πορτοκάλι διαλύεις 1 κουταλάκι σόδα και 1/2 κουταλάκι αμμωνία ανακατεύοντας πάνω από το μπολ που φτιάχνεις τη ζύμη γιατί φουσκώνει πολύ. Προσθέτεις το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 βανίλια κι αν θέλεις 1 σφηνάκι κονιάκ, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις ζυμώνοντας περίπου 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι γ.ο.χ. με 1 φακελάκι baking powder. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και σχεδόν να κολλάει στα χέρια οπότε μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι.
Πλάθεις μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και τα πιέζεις λίγο. Ψήνεις, σε ταψί με λαδόκολλα, 18-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η δόση αυτή βγάζει περίπου 90 τεμάχια.
Χτυπάς 1 κούπα ελαιόλαδο με 1 κούπα ζάχαρη για 5 λεπτά με το μίξερ να ασπρίσει λίγο το μείγμα. Σε 1 κούπα χυμό πορτοκάλι διαλύεις 1 κουταλάκι σόδα και 1/2 κουταλάκι αμμωνία ανακατεύοντας πάνω από το μπολ που φτιάχνεις τη ζύμη γιατί φουσκώνει πολύ. Προσθέτεις το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι κανέλα, 1 βανίλια κι αν θέλεις 1 σφηνάκι κονιάκ, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ανακατεύεις καλά και προσθέτεις ζυμώνοντας περίπου 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι γ.ο.χ. με 1 φακελάκι baking powder. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και σχεδόν να κολλάει στα χέρια οπότε μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι.
Πλάθεις μπαλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού και τα πιέζεις λίγο. Ψήνεις, σε ταψί με λαδόκολλα, 18-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η δόση αυτή βγάζει περίπου 90 τεμάχια.
0 Σχόλια