Η τάρτα μήλου που είναι πιο γνωστή απ' όλες είναι η tarte Tatin που προέκυψε από ένα λάθος της μιας από τις δυο δεσποινίδες Tatin. Από τη στιγμή που οι πελάτες στο μικρό τους εστιατόριο δοκίμασαν τα καραμελωμένα μήλα και την αφράτη σφολιάτα, αποφάσισαν πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος και το λάθος τους το έχουν αγαπήσει από τότε άπαντες!
Πάμε να δούμε τι θα κάνεις για να την απολαύσεις κι εσύ. Θα χρειαστείς ένα φύλλο σφολιάτας παγωμένο από το ψυγείο, οπότε μην το βγάλεις πριν φτάσεις στο στάδιο που θα καλύψεις τα μήλα και μαλακώσει.
Καθαρίζεις 6-8 μήλα, τα κόβεις στα τέσσερα και τα περιχύνεις με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζεις σιγά σιγά 3/4 κούπας ζάχαρη να καραμελώσει. Ρίχνεις λίγη ζάχαρη και μόλις δεις ότι καραμελώνει ρίχνεις λίγη ακόμα και συνεχίζεις έτσι μέχρι να τελειώσει η ποσότητα. Απομακρύνεις από την εστία, βάζεις στην καραμέλα 1/2 κούπα βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί.
Βάζεις τώρα τα μήλα στο τηγάνι και τα ανακατεύεις για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να καραμελωθούν κι αυτά. Προσθέτεις μια τσιμπιά αλάτι, 1 κουταλιά σούπας κανέλα κι 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρεις τα μήλα σε ένα ταψάκι.
Από ένα φύλλο σφολιάτας παγωμένο κόβεις ένα δίσκο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί και σκεπάζεις τα μήλα. Προσεκτικά γυρίζεις προς τα μέσα και το μέρος που περισσεύει, έτσι ώστε όταν γυρίσεις την πίτα ανάποδα να προστατεύεται η γέμιση.
Κάνεις τρύπες στη σφολιάτα με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει πολύ και ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Αφήνεις 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και αναποδογυρίζεις τη μηλόπιτα.
Σερβίρεις με επιπλέον κανέλα κι αν θέλεις λίγη άχνη.
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
0 Σχόλια