Όχι, ότι το φτιάχνω εγώ αυτό το ψωμί, αλλά είναι από τα καλύτερα ζυμωτά ψωμιά που έχω δοκιμάσει. Μου το έχει μάθει η γιαγιά μου, η συνονόματη με τις γνωστές μονάδες μέτρησης των γιαγιάδων μας, το "όσο πάρει" και το "μάτι". Ζύμωνε πάντα σε γιορτές, στα Κυριακάτικα τραπέζια, τα καλοκαίρια στο εξοχικό και η μυρωδιά του γλυκάνισου τη φέρνει πάντα στο μυαλό μου. Κάποια στιγμή βέβαια μετρήθηκαν κανονικά τα υλικά για να μπορώ να την δώσω και σε κάποιον άλλον άνθρωπο που μπορεί το δικό του μάτι να μέτραγε αλλιώς..
Σε 1 ποτήρι ζεστό
νερό λοιπόν, βάζεις 1 κουταλάκι σπόρους γλυκάνισου, το σκεπάζεις κι αφήνεις
μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε μια λεκάνη βάζεις 1 κιλό αλεύρι σκληρό, 1
κουταλιά ζάχαρη, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 φακελάκια ξηρή μαγιά. Αν
χρησιμοποιήσεις νωπή μαγιά θα την διαλύσεις στο χλιαρό νερό, αφού
σουρώσεις τους σπόρους. Προσοχή να μην καίει το νερό γιατί θα καεί η
μαγιά και μετά δε θα φουσκώσει το ψωμί. Στο σύνολο θα χρειαστείς περίπου
500ml νερό για να έχεις μια σφιχτή ζύμη. Αφού αρχίσεις να ζυμώνεις,
προσθέτεις 1 κουταλάκι αλάτι. Μην το προσθέσεις από την αρχή γιατί πάλι
δε θα φουσκώσει η μαγιά. Μόλις δεις ότι η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια
σου πλάθεις το ψωμί στο σχήμα που θέλεις, αλείφεις με λίγο νερό,
πασπαλίζεις με σουσάμι αν θέλεις και το αφήνεις να φουσκώσει για 45-60
λεπτά στο ταψί που θα το ψήσεις κι έχεις λαδώσει ελαφρά. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα.
Ψήνεις στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, αναλόγως το φούρνο σου. Εγώ τα 10 τελευταία λεπτά, το βγάζω από το ταψί, το βάζω στη σχάρα του φούρνου και συνεχίζω το ψήσιμο κι έτσι ξεροψήνεται κι από κάτω. Αφήνεις να κρυώσει σε μια σχάρα πριν το αποθηκεύσεις.
Το έχω φτιάξει με διάφορες παραλλαγές και πάντα είναι πεντανόστιμο. Μπορείς να παραλείψεις το γλυκάνισο και να δοκιμάσεις να το ζυμώσεις με αλεύρι ολικής αλέσεως, να προσθέσεις διάφορους σπόρους και να φτιάξεις το δικό σου πολύσπορο ψωμί, να το κάνεις γεμιστό με ελιές, λιαστή ντομάτα, καρύδια και σκληρή φέτα. Όπως κι αν το φτιάξεις δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας. Κι αν ζυμώνεις συχνά σε λίγο καιρό σου φαίνεται παιχνιδάκι!
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
0 Σχόλια