Σφακιανές πίτες

 

Πριν λίγες ημέρες μου ήρθε πεσκέσι από την Κρήτη, φρέσκια Χανιώτικη μυζήθρα και ποιος καλύτερος τρόπος να τη χρησιμοποιήσω από τις Σφακιανές πίτες; Μια απλή συνταγή με ασυναγώνιστη όμως γεύση, γι' αυτό και είναι τόσο διάσημες εντός κι εκτός Κρήτης. Φυσικά αν δεν έχεις Χανιώτικη μυζήθρα μπορείς να τις φτιάξεις και με φέτα και ανθότυρο που θα λιώσεις καλά με το πιρούνι, αλλά να είμαστε ειλικρινείς, δε θα είναι το ίδιο.

Λοιπόν για να φτιάξεις αυτή τη μοναδική πιτούλα θα βάλεις σε μια λεκανίτσα τόσες χούφτες αλεύρι, όσες πίτες θέλεις να φτιάξεις. Ανοίγεις μια λακουβίτσα στη μέση και βάζεις λίγο αλάτι, λίγο λάδι, λίγη ρακή και λίγο νεράκι χλιαρό μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη. Εγώ για 8 πίτες έβαλα 1 κουτ. γλ. αλάτι, 3 κουτ. σ. ελαιόλαδο, 2 κουτ.σ. ρακή και χλιαρό νεράκι μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική. Θα σου πω ότι ενώ κανονικά η ζύμη δεν περιέχει κάποιο άλλο υλικό, αυτή τη φορά έβαλα και λίγο αποξηραμένο δυόσμο και τους ταίριαξε πολύ. Αφήνεις τη ζύμη για 30 λεπτά σκεπασμένη και μετά κόβεις σε όσα κομμάτια έχεις υπολογίσει ότι θα είναι οι πίτες και πλάθεις μπαλίτσες.  

Παίρνεις 250 γραμ. Χανιώτικη μυζήθρα ή ένα άλλο μαλακό λευκό τυρί και το χωρίζεις σε 8 μέρη. Πλάθεις 8 μπαλάκια και τα αφήνεις στην άκρη.

Ανοίγεις με τον πλάστη τα ζυμαράκια σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι του καφέ και βάζεις από ένα τυρένιο μπαλάκι στο κέντρο κάθε ζύμης. Κλείνεις καλά τη ζύμη γύρω από το τυρί, δημιουργώντας πάλι ένα μπαλάκι και το πατάς λίγο. Ανοίγεις πάλι με τον πλάστη περίπου σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι του φρούτου. Πρέπει να προσέξεις να έχουν πάχος το πολύ 3-4 χιλιοστά.

Βάζεις τις πιτούλες τη μία πάνω στην άλλη με ένα κομμάτι λαδόκολλα ανάμεσα τους και σ' αυτό το στάδιο μπορείς να τις φυλάξεις στην κατάψυξη, αν φτιάξεις πολλές κι έτσι θα τις έχεις έτοιμες κάθε φορά που θέλεις να ψήσεις μερικές. Τις αφήνεις να ξεπαγώσουν και τις ψήνεις.

Βάζεις ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει αλείφοντας το πολύ ελαφρά με ελάχιστο λάδι. Αν σου πέσει περισσότερο λάδι το σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας γιατί δε θέλουμε οι πιτούλες να τηγανιστούν αλλά να ψηθούν. Μόλις κάψει καλά το τηγάνι χαμηλώνεις σε μέτρια θερμοκρασία. Ψήνεις μια μια τις πίτες γυρίζοντας κι από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρωματάκι.

Σερβίρεις αλείφοντας με μέλι. 


Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια