Amatriciana amore mio!

H απλότητα δεν είναι απλό πράγμα! 

Έτσι κι η σάλτσα all' Amatriciana που έχει πάρει το όνομα της από την πόλη προέλευσης της είναι μια από τις πιο απλές αλλά ταυτόχρονα ξεχωριστές σάλτσες, με μια όμως προϋπόθεση: ότι θα χρησιμοποιήσεις τα σωστά υλικά κι όχι κάποια που μοιάζουν μ' αυτά. Διαφορετικά θα έχεις ένα άλλο αποτέλεσμα, νόστιμο κι αυτό αλλά όχι την Αματριτσιάνα. 

Εγώ, αν και την είχα δοκιμάσει σε εστιατόρια δεν την είχα φτιάξει ποτέ στο σπίτι γιατί μου έλειπε το βασικό από τα υλικά της: το guanciale. Το αλλαντικό που χρησιμοποιούν στις περισσότερες συνταγές τους οι Ιταλοί αλλά που στην Ελλάδα δεν το βρίσκεις εύκολα, παρά μόνο σε deli καταστήματα και γι' αυτό, συχνά, το αντικαθιστούμε με μπέικον, που δίνει όμως διαφορετική γεύση. Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζεται για να έχεις την αυθεντική γεύση! 

Η συνταγή είναι από τον γιατρό της καρδιάς μου, που εδώ και χρόνια με εμπιστεύεται για το καθημερινό οικογενειακό φαγητό. Tην είχε μάθει όταν έκανε ένα μεταπτυχιακό στην Ιταλία κι ήταν ένα από τα αγαπημένα του γεύματα! Μάλιστα, όχι μόνο μου έδωσε την αυθεντική συνταγή αλλά φρόντισε να με προμηθεύσει και με guanciale! 

Για 4 μερίδες ζυμαρικά all' Amatriciana, βάζεις σε μια κατσαρόλα να βράσουν σε αλατισμένο νερό, 400 γραμμάρια σπαγγέτι ή λιγκουίνι. Παράλληλα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρεις 100 γραμμάρια guanciale κομμένο σε κυβάκια, μέχρι να ξεροψηθεί καλά, μαζί με 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι. 

Σβήνεις με 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτεις 400 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη σε κυβάκια. Προτίμησε τα πομοντόρια που είναι πιο σαρκώδη. Αφαιρείς την πιπερίτσα αν δεν τη θέλεις πολύ καυτερή και το αλλαντικό, αν θέλεις να διατηρηθεί τραγανό και το προσθέτεις πάλι στο τέλος. 

Βράζεις τη σάλτσα περίπου 10 λεπτά να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και προσθέτεις 2 κουταλιές της σούπας πεκορίνο Romano. Μεταφέρεις τα ζυμαρικά που έχεις βγάλει 2 λεπτά πριν τον τελικό χρόνο βρασμού τους στο τηγάνι με τη σάλτσα και μαγειρεύεις για ένα λεπτό να απορροφήσουν τη σάλτσα. 

Σερβίρεις αμέσως με τριμμένο πεκορίνο. Απλό;

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια