Το σομπιέτ του Λευτέρη

Αυτό το γλυκό δε μοιάζει με κανένα άλλο ανατολίτικο σιροπιαστό που έχεις δοκιμάσει. Στο υπογράφω! Το γνώρισα ένα βράδυ στο σπίτι του Ανατολίτη φίλου μου, του Λευτέρη που είχα την τιμή να μαγειρέψει για μένα. Κι όχι μόνο. Είχε γράψει και τις συνταγές, αφού ήταν σίγουρος πως θα τις ζητήσω και φωτογράφισε και όλα τα στάδια προετοιμασίας του γλυκού για να μην καθυστερήσω να το συστήσω και σ' εσάς!

Έχω δοκιμάσει κι έχω δοκιμάσει σιροπιαστά. Θα σου πώ πως αυτό είναι τόσο γλυκό που δε σε λιγώνει καθόλου, τόσο ελαφρύ που δύσκολα θα φας ένα τριγωνάκι και τόσο εθιστικό που όταν το δοκιμάσεις αποκλείεται να μη θες  να το ξαναφτιάξεις! Και το όνομα αυτού, σομπιέτ, εξ Ανατολής! Όσο κι αν έψαξα στο διαδίκτυο δε βρήκα πουθενά τη συνταγή του στα ελληνικά, οπότε εγώ θα το πώ "Το Σομπιέτ του Λευτέρη"! Αμέ, δεν κατάλαβα δηλαδή, μόνο οι τηλεοπτικοί σεφ θα έχουν τις δικές τους συνταγές και θα τις καμαρώνουν; Ε, και δώ σε καμία εκπομπή να το παρουσιάζει κανένας σαν το δικό του σομπιέτ! Ε! Είναι κατοχυρωμένο στην καρδιά μου!

Πάμε τώρα να σου πώ αναλυτικά τί θα κάνεις για να το φας και να το κεράσεις αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά και σε κάθε ευκαιρία που θα παρουσιάζεται. Γιατί εκτός από πεντανόστιμο είναι και από τα πιό εύκολα σιροπιαστά που μπορείς να φτιάξεις.

Πρώτα πρώτα, λέει ο Λευτέρης φτιάχνεις το σερμπέτι. Βράζεις για 3 λεπτά, από τη στιγμή του βρασμού 1 μεγάλο νεροπότηρο ζάχαρη (300γραμ.) κι 1 μεγάλο νεροπότηρο νερό (300 ml). Στο τέλος προσθέτεις μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού κι αφήνεις στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Τρίβεις στο multi 200-220 γραμ. φιστίκια Αιγίνης ωμά ανάλατα.

Στη συνέχεια ζεσταίνεις 2 μεγάλα νεροπότηρα (600 ml) φρέσκο γάλα πλήρες και μόλις ζεσταθεί ανακατεύεις 6 γεμάτες κουταλιές σούπας χοντρό σιμιγδάλι. Ανακατεύεις μέχρι να πήξει η κρέμα και την αφήνεις κι αυτή στην άκρη, σκεπάζοντας την με μεμβράνη για να μη δημιουργηθεί πέτσα.

Λιώνεις 200 γρ. βούτυρο, ιδανικά Κερκύρας αλλά και όποιο άλλο βούτυρο σου αρέσει και χρησιμοποιείς στα γλυκά σου. Μη μου χρησιμοποιήσεις καμία μαργαρίνη και χάσεις το μοναδικό άρωμα του γλυκού! Βουτυρώνεις λοιπόν 10 - 12 φύλλα κρούστας για γλυκά, το πολύ λεπτό φύλλο δηλαδή, ανά δύο. Τοποθετείς δύο φύλλα, βουτυρώνεις, άλλα δύο, βουτυρώνεις και συνεχίζεις μέχρι να ολοκληρωθούν τα φύλλα. Κόβεις με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 10Χ10. Αναλόγως το μέγεθος που θα τα κόψεις θα βγούν 18 ή 20 κομμάτια γλυκού.

Σε κάθε τετράγωνο βάζεις στο κέντρο 1 1/2 κουταλάκι γεμάτο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και 1 1/2 κουταλάκι γεμάτο κρέμα σιμιγδαλιού. Γυρνάς τα φύλλα και δημιουργείς ένα τρίγωνο χωρίς να το κλείσεις γύρω γύρω στα κενά. 

Ενώνεις μόνο στη γωνία πιέζοντας ελαφρά τα φύλλα να κολλήσουν από το βούτυρο. Τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί ακουμπώντας τη φαρδιά πλευρά του τριγώνου ελαφρά πάνω στη γωνία του προηγούμενου. Περιχύνεις με όσο βούτυρο περίσσεψε, λίγο πάνω σε κάθε τρίγωνο.

Ψήνεις στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα το γλυκό και να ξεροψηθεί και μόλις το βγάλεις από το φούρνο ρίχνεις αμέσως πάνω του το κρύο σερμπέτι. Προσέχεις να σιροπιάζεται ουσιαστικά το μισό κάτω μέρος του γλυκού ώστε το πάνω μέρος να παραμείνει τραγανό.
Αφήνεις 1 ωρίτσα να πιεί το σιρόπι και να κρυώσει -μην καεί κι η γλώσσα σου- και όταν σερβίρεις πασπαλίζεις με μια γενναία ποσότητα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης. 

Όταν το φτιάξεις, γιατί θα το φτιάξεις, θα χαρούμε να δούμε τις φωτογραφίες σου στο #το_σομπιέτ_του_Λευτέρη!  

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

 

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια