Σήμερα θα σου δώσω τη συνταγή από το πεντανόστιμο, καλομαγειρεμένο, κυρίως πιάτο που είχα τη χαρά να απολαύσω από τα χέρια του Λευτέρη. (Αν δεν έφτιαξες ακόμα το σομπιέτ που έκλεισε το δείπνο, σε παρακαλώ να το κάνεις, ξέρω τι σου λέω!) Ορμανλί τας κεμπάπ, μου το σύστησε, που λες ο Λευτέρης και χάρηκα πολύ για την γνωριμία μας. Τόσο πολύ που θέλω να το γνωρίσεις κι εσύ και να το χαρείς με τους δικούς σου. Είναι ένα φαγάκι που μπορείς να φτιάξεις σε κάθε οικογενειακό ή γιορτινό τραπέζι και σίγουρα θα λατρέψουν όλοι!
Για αρχή ζητάς από τον κρεοπώλη σου να σου κόψει το κομμάτι μοσχάρι που προτιμάς σε μικρά κομμάτια. Εγώ θα σου προτείνω να ζητήσεις χτένι, είναι το πιο μαλακό κομμάτι από τη σπάλα και λιώνει κυριολεκτικά όταν σιγομαγειρευτεί, αλλά επειδή ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του στο κρέας, μας κάνει αυτό που αρέσει σ' εσένα κι όχι σ' εμένα!
Για 1 κιλό μοσχαράκι, ζεσταίνεις 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και 50 γρ. βούτυρο και σοτάρεις σε δυνατή φωτιά 1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτεις στην κατσαρόλα το κρέας, 1 κύβο knorr βοδινό, αλάτι, πιπέρι και σοτάρεις καλά να πάρει χρωματάκι. Σβήνεις με 1 ποτήρι (300ml περίπου) κόκκινο κρασί ημίγλυκο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτεις 4 φύλλα δάφνης, 2 κουταλάκια γλυκού πελτέ ντομάτας, 2 κουταλιές σούπας *πελτέ πιπεριάς Φλωρίνης, 400γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα και 2 ποτήρια νερό (600 ml περίπου). Βράζεις σε μέτρια θερμοκρασία 1 ώρα για κάθε 1 κιλό κρέας και 15 λεπτά πριν σβήσεις το φαγητό προσθέτεις 1 1/2 κούπα αρακά.
Παράλληλα τηγανίζεις 2 μέτριες πατάτες σε κυβάκια και μόλις σβήσεις το φαγητό τις προσθέτεις μέσα στην κατσαρόλα και την αφήνεις σκεπασμένη να τραβήξουν οι πατάτες σαλτσούλα. Σερβίρεις το φαγητό έτσι -που θεωρείται σκέτο- ή με **πολίτικο πιλάφι.
**Για το πολίτικο πιλάφι βάζεις σε μια κατσαρόλα 2 χούφτες κριθαράκι χοντρό και 1 φωλιά ψιλό φιδέ ελαφρά σπασμένο χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Ανακατεύεις σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα με προσοχή μην καούν γιατί αλλάζει ξαφνικά το χρώμα. Προσθέτεις 1 κύβο knorr βοδινό, λίγο αλάτι, 50 γρ. βούτυρο και 1 μεγάλο ποτήρι ρύζι μπασμάτι ή κίτρινο για πιλάφι και συνεχίζεις για λίγο το σοτάρισμα. Στη συνέχεια βάζεις στην κατσαρόλα 2 1/2 ποτήρια νερό, ανακατεύεις μια φορά και το αφήνεις χωρίς να το πειράξεις σε μέτρια θερμοκρασία με κλειστό το καπάκι μέχρι να δείς ότι ήπιε όλα τα υγρά. Απομακρύνεις από την εστία, αφήνεις το πιλάφι να μείνει για λίγη ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας και το καπάκι και σερβίρεις με το τας κεμπάπ.
Φυσικά αντί για κύβο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωμό βοδινού που έχεις φτιάξει εσύ και να αντικαταστήσεις το νερό με αυτόν και στις δύο συνταγές.
Είναι ένα φαγητό που μπορείς να φτιάξεις από την προηγούμενη ημέρα και να το ζεστάνεις λίγο πριν σερβίρεις, αφού όση περισσότερη ώρα μένει γίνεται καλύτερο. Την επομένη θα έχεις να φτιάξεις μόνο το πιλάφι.
Το Ορμανλί τας κεμπάπ, έχει την τιμητική του στα γιορτινά μας τραπέζια. Αφού απολαύσαμε την αυθεντική συνταγή του Λευτέρη και δεν προλάβαμε ούτε μια σωστή φωτογραφία να βγάλουμε, σκέφτηκα πως θα του ταιριάζει πολύ και μια πιο γλυκιά προσθήκη. Έβαλα ροδέλες καρότο, μετά το σβήσιμο με το κρασί και στο τέλος αντικατέστησα τον αρακά και τις πατάτες με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα και αμύγδαλα ασπρισμένα. Λουκούμι!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
2 Σχόλια
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡένα μου θα χαρώ πολύ να μου πείς τη γνώμη σου!
Διαγραφή