Γιαούρτι

 

Για να φτιάξεις πανεύκολα δικό σου γιαούρτι στο σπίτι θα χρειαστείς:

1 λίτρο γάλα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γάλα με χαμηλά λιπαρά)

2 κουταλιές σούπας γιαούρτι κατσικίσιο ή στραγγιστό αγελαδινό

 

Ζεσταίνεις το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην κολλήσει στην κατσαρόλα και το αποσύρεις από τη φωτιά ακριβώς τη στιγμή που βλέπεις ότι πάει να φουσκώσει.

Περιμένεις να πέσει η θερμοκρασία του στους 47-50 βαθμούς. Αν δεν έχεις θερμόμετρο υπάρχει η παραδοσιακή δοκιμή του δαχτύλου. Βάζεις το μικρό δαχτυλάκι σου μέσα και μετράς μέχρι το 12. Αν αντέχεις είναι η σωστή θερμοκρασία. Αν όχι αφήνεις να κρυώσει λίγα λεπτά ακόμα. Θέλει προσοχή γιατί αν πέσει πολύ η θερμοκρασία τότε το γιαούρτι δε θα πήξει. Αν πάλι είναι πολύ ζεστό θα ξινίσει.

Παίρνεις 6-7 κουταλιές από το γάλα και το ανακατεύεις με το γιαούρτι να διαλυθεί καλά.

Προσθέτεις στο γάλα τη χλιαρή μαγιά, το γιαούρτι με το γάλα δηλαδή, και ανακατεύεις να πάει παντού. Μοιράζεις το μείγμα σε κουπάκια και τα βάζεις σε ένα σημείο που δε θα κουνηθούν καθόλου μέχρι να πήξει το γιαούρτι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο στο πήξιμο του γιαουρτιού, να μην κουνήσεις καθόλου τα σκεύη. Σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και με μια κουβερτούλα για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του και το αφήνεις τουλάχιστον 5-6 ώρες. Εναλλακτικά μπορείς να το βάλεις στο φούρνο στους 50 βαθμούς για 3-5 ώρες. Εγώ το αφήνω μια νύχτα σκεπασμένο και το πρωί καλύπτω τα κουπάκια με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο. 

Διατηρείται μια χαρά για 10 ημέρες οπότε καλό είναι να φτιάχνεις την ποσότητα που ξέρεις ότι θα καταναλωθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Για την επόμενη φορά, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κρατήσεις 2 κουταλιές γιαούρτι από αυτό που έφτιαξες. Δε χρειάζεται να αγοράζεις κάθε φορά.

Το πρόβειο ή το κατσικίσιο γιαούρτι δίνει πιο πηχτό γιαούρτι και δημιουργεί και πετσούλα στην επιφάνεια.

Το αγελαδινό δίνει ένα γιαούρτι τύπου "αγελαδίτσα". Η επιλογή είναι δική σου!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια