Κόλλυβα

Τα κόλλυβα εκτός από τη γνωστή χρήση που ξέρουμε όλοι, είναι ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο γλυκό
και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, σερβίρεται και σε γκουρμέ εστιατόρια σαν ψαγμένο επιδόρπιο!
Για 'μένα είναι άδικο για ένα τόσο ξεχωριστό γλύκισμα να παραμένει συνδιασμένο στο μυαλό μας μόνο
με στενάχωρες καταστάσεις, αφού μπορεί να αποτελεί ένα θαυμάσιο πρωινό, ένα γλυκό σε περιόδους νηστείας
αλλά και μια πηγή σούπερ ενέργειας όταν χρειαζόμαστε κάτι να μας "δυναμώσει"!

Για να απολαύσεις αυτό το superfood που έρχεται κατευθείαν από την παράδοση μας, βάζεις 250 γραμ. σιτάρι
σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό να το καλύπτει κι αφήνεις να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Προσθέτεις λίγο ακόμα νερό και βάζεις να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι
προσθέτοντας στην κατσαρόλα 1 ξύλο κανέλας και 2-3 γαρύφαλα μέσα σε ένα κομμάτι τούλι.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσεις κι άλλο νερό, αφού ανάλογα την ποιότητα
και την ποικιλία του διαφέρει ο χρόνος που χρειάζεται για να βράσει καλά. Μόλις δείς ότι είναι έτοιμο,
το ξεπλένεις, στραγγίζεις για λίγη ώρα και το απλώνεις σε μια καθαρή πετσέτα να στεγνώσει για τουλάχιστον 10 ώρες.
Ανακατεύεις με καβουρδισμένο σουσάμι, ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα καρύδια,
τριμμένα φουντούκια, μαύρη και ξανθή σταφίδα, ρόδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κουταλιά κανέλα
κι 1/4 κουταλάκι γαρύφαλο τριμμένο. Οι ποσότητες των ξηρών καρπών εξαρτάται από το τί σου αρέσει
περισσότερο αλλά φροντίζεις να μην ξεπερνάνε όλα μαζί την ποσότητα του σιταριού όταν έχει βράσει.
Όταν σερβίρεις μπορείς να προσθέσεις αν θέλεις ζάχαρη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Κάτι νόστιμο

Αναγνώστες