Τσίλι κον κάρνε / Chilli con carne

 

Αν είσαι λάτρης της μεξικανικής κουζίνας και γενικότερα των καυτών καταστάσεων, τότε δεν επιτρέπεται να μην έχεις δοκιμάσει το τσίλι κον κάρνε! Ντροπή! Δοκίμασε το και αναλόγως πόσο καυτές τις αντέχεις τις καταστάσεις πρόσθεσε λιγότερο ή περισσότερο τσίλι και ταμπασκο. Έλα να δεις τι χρειάζεσαι...

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη φρέσκια ή 2 μικρές αποξηραμένες

1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένο κόλιανδρο

1 κουταλιά σούπας μείγμα μπαχαρικών (κύμινο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, πάπρικα καπνιστή, κανέλα)

αλάτι, πιπέρι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

2 κουταλιές μουστάρδα

1 κουτάκι μπύρα

3 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας

2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τα σπόρια

ταμπάσκο

φρέσκο κόλιανδρο

1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα

1 κούπα βρασμένο καλαμπόκι ή 1 μικρή κονσέρβα

~~~~~~~
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

χυμός 1 λάιμ κ λίγο ξύσμα

~~~~~~~
τορτίγιες

2 κουταλιές ελαιόλαδο

λίγο αποξηραμένο κόλιανδρο

αλάτι

*Σοτάρεις σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το ελαιόλαδο και το μείγμα μπαχαρικών. Η ποσότητα του κάθε μπαχαρικού εξαρτάται από τις προτιμήσεις σου κι αν κάποιο δε σου αρέσει μπορείς να το παραλείψεις. Προσθέτεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

*Σβήνεις με τη μπύρα και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτεις τη μουστάρδα, τον πελτέ, τη φρέσκια ντομάτα και 2 κούπες νερό ζεστό. Σκεπάζεις με το καπάκι και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία. Σιγοβράζεις το φαγητό μέχρι πιεί τα υγρά του, περίπου 45 λεπτά. 

*Προσθέτεις στον κιμά μερικές σταγόνες ταμπάσκο, αναλόγως πόσο καυτερό θέλεις το φαγητό σου, τα φασόλια, αφού τα έχεις ξεπλύνει και το καλαμπόκι. Κλείνεις το καπάκι κ αφήνεις στην άκρη.

*Αλείφεις τις τορτίγιες με ελαιόλαδο που έχεις ανακατέψει λίγο αλάτι και αποξηραμένο κόλιανδρο και τις κόβεις σε τρίγωνα. Τις βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνεις στο φούρνο στους 180 βαθμού για λίγα λεπτά να ξεροψηθούν.

*Ανακατεύεις το γιαούρτι με το χυμό και το ξύσμα λάιμ.

*Σερβίρεις σε ατομικά μπολ με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, λίγο γιαούρτι και τις τορτίγιες.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια