Κέικ μαρμπρέ / Βασική συνταγή

Θυμάσαι το δίχρωμο κέικ που σε μεγάλωσε η μαμά σου; Σου χω νέα, τώρα δεν το λένε δίχρωμο, το λένε μαρμπρέ! Γιατί μοιάζει, λέει, σαν τα νερά που κάνει το μάρμαρο έτσι που αναμειγνύεται η λευκή με τη σοκολατένια ζύμη και δεν είναι σωστό να το λέμε απλά δίχρωμο! Όπως κι αν το πεις είναι η πιο οικεία γεύση των παιδικών χρόνων αφού είναι το κολατσιό στο σχολείο, το απογευματινό ανάμεσα στα διαβάσματα και πιθανόν η πρώτη συνταγή που θα φτιάξει ένα παιδάκι με τη μαμά του στην κουζίνα! Μπορείς να το φτιάξεις με βούτυρο ή λάδι, να το αρωματίσεις με ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς ή με βανίλια, να προσθέσεις κομματάκια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς και να το πασπαλίσεις με ζάχαρη άχνη ή να το καλύψεις με ένα γλάσο σοκολάτας. Ότι κι αν επιλέξεις πρέπει να θυμάσαι πως για να πετύχει πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να μην ανοίξεις ποτέ το φούρνο όσο ψήνεται γιατί θα ξεφουσκώσει και δε θα ξαναφουσκώσει ποτέ. Αν θέλεις να το ελέγξεις καλύτερα να το κάνεις μετά τα 40 λεπτά που ψήνεται. 

Για να το φτιάξεις εύκολα και χωρίς πιθανότητα αποτυχίας, χτυπάς στο μίξερ 1 κούπα ελαιόλαδο ή 200 γρ. βούτυρο με 1 1/2 κούπα ζάχαρη και προσθέτεις ένα - ένα 4 αυγά. Προσθέτεις στο μείγμα 1 κούπα γάλα ή χυμό πορτοκάλι , ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή και τα δύο και τέλος ανακατεύεις 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο. Το αλεύρι δεν το ανακατεύουμε με το μίξερ αλλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Στο 1/3 του μείγματος ανακατεύεις 2-3 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο και στο άλλο μείγμα αν χρειάζεται προσθέτεις 2-3 κουταλιές αλεύρι, έτσι ώστε και τα δύο να έχουν την ίδια σύσταση, να μην είναι το ένα πιο σφιχτό και το άλλο πιο αραιό. Βάζεις μεγάλες κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ σε μια φόρμα σιλικόνης ή μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μεταλλική φόρμα. Από πάνω βάζεις πάλι εναλλάξ κουταλιές από τα δύο μείγματα αντίθετα τώρα, δηλαδή πάνω στο σοκολατένιο θα βάλεις το λευκό και πάνω στο λευκό το σοκολατένιο κι αυτό το επαναλαμβάνεις μέχρι να τελειώσουν κ τα δύο μείγματα. Πριν το βάλεις στο φούρνο κάνεις μ΄ένα ξυλάκι για σουβλάκια ένα απαλό ανακάτεμα γύρω γύρω για να γίνουν τα "νερά" του μαρμάρου όταν κόψεις τα κομμάτια.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 50 λεπτά, αναλόγως το φούρνο σου. Κάνεις τον έλεγχο με το ξυλάκι. Τρυπάς το κέικ στο πιό βαθύ σημείο του κι αν το ξυλάκι βγεί καθαρό είναι έτοιμο, αν δείς ότι κολλάει ζύμη πάνω του ψήνεις λίγα λεπτά ακόμα. Αφήνεις να κρυώσει αρκετά και να "ιδρώσει" στη φόρμα και το αναποδογυρίζεις πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια