Τούρτα μόκα


Τα παλιά τα χρόνια, που λες, τα γλυκά ήταν κυρίως σπιτικά και οι τούρτες κυρίως γενεθλίων και περιμέναμε πώς και πώς την περίσταση για να τα γευτούμε. Σήμερα ό,τι γλυκό μας κάνει όρεξη, όποτε μας κάνει όρεξη το βρίσκουμε έτοιμο ή το φτιάχνουμε οποιαδήποτε στιγμή, κι αυτό, αν θες τη γνώμη μου, έχει "κόψει" κάτι από τον ενθουσιασμό μας. Δε μας εντυπωσιάζει τίποτα και δεν έχουμε καμία λαχτάρα να περιμένουμε κάτι.
Τότε οι τούρτες γενεθλίων δεν ήταν υπερπαραγωγές, δεν είχαν πάνω τους την Άρτα, ούτε τα Γιάννενα. Τα στολίδια τους περιορίζονταν σε φρούτα γλασέ, κάτι ζαχαρωτά παπάκια και λουλουδάκια που παρακαλάγαμε να πέσουν στο κομμάτι μας αλλά που δεν μπορούσαμε να φάμε γιατί ήταν σαν γύψινα και φυσικά η τρούφα. Παρ' όλα αυτά όμως ήταν οι πιό νόστιμες τούρτες του κόσμου, αφού όλες οι παρασκευές τους ήταν χειροποίητες και όχι με έτοιμα μείγματα, που πολλοί χρησιμοποιούν τώρα.
Η τούρτα μόκα ήταν από τις αγαπημένες μου όχι μόνο για την τέλεια γλυκόπικρη γεύση της αλλά και γιατί ήταν από τις πιό "μεγαλίστικες" τούρτες, αφού ο καφές και το κονιάκ που περιέχει δεν ήταν για μικρά παιδιά.
Τη συνταγή της την είχα φυλάξει, σε ένα φύλλο χαρτί γραμμένη από τη μαμά μου, δοσμένη από τη Χαρούλα, όπως έγραφε η υποσημείωση! Ναί, τότε οι συνταγές είχαν και δεύτερο όνομα -κουλουράκια λαδιού Ντίνας, τούρτα μόκα Χαρούλας, μπισκότα πορτοκαλιού Γιώτας κ.τ.λ.- γιατί πήγαιναν μόνο από χέρι σε χέρι. Τη δοκίμαζε η μία στο σπίτι της άλλης και έφευγε με τη συνταγή πρόχειρα γραμμένη σ' ένα χαρτί.
Χρειάστηκε να κάνω μόνο μια μικρή αλλαγή γιατί η βουτυρόκρεμα περιείχε ωμά αυγά που εγώ δεν επιλέγω να τα χρησιμοποιώ, σε αντίθεση με τη Χαρούλα...
Το παντεσπάνι το έψησα την προηγούμενη ημέρα για να μπορώ να το κόψω πιό εύκολα την επομένη σε δύο δίσκους. Αν θέλεις κι εσύ να τη φτιάξεις χτυπάς 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κούπα ζάχαρη να φουσκώσουν καλά. Προσθέτεις 1 κούπα βούτυρο λιωμένο που έχεις αφήσει να κρυώσει και 1/2 φλιτζανάκι του καφέ σκόνη κακάο που θα διαλύσεις σε 2 κουταλιές σούπας κονιάκ και 8 κουταλιές νερό. Κοσκινίζεις 2 κούπες φαρίνα και την ενσωματώνεις ανακατεύοντας απαλά από πάνω προς τα κάτω με μια σπάτουλα.
Βάζεις το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκ. που έχεις βουτυρώσει κι έχεις βάλει λαδόκολλα στον πάτο του και ψήνεις στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Αν έχεις δύο όμοια ταψάκια μπορείς να μοιράσεις το μείγμα στα δύο και τα ψήσεις 30 λεπτά μαζί. Αν ψήσεις το ένα και περιμένεις να βάλεις το άλλο μετά δε θα γίνει αφράτο γιατί το μείγμα θα έχει "ξεφουσκώσει". Μόλις δείς πως ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμο. Κάνε και τον έλεγχο της οδοντογλυφίδας αν έχεις αμφιβολία πριν το βγάλεις, αλλά πριν τα 30 λεπτά μην ανοίξεις το φούρνο γιατί θα "κάτσει".
Αφήνεις το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς. Αν το έχεις φτιάξει την προηγούμενη ημέρα κόβεται πολύ εύκολα με μια κλωστή ή ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βάζεις να ζεστάνεις 1/2 λίτρο γάλα, χωρίς να βράσει. Σ' ένα μπολ χτυπάς 2 αυγά με 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο, και 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας. Στο μείγμα ρίχνεις το μισό ζεστό γάλα ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί και μεταφέρεις όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και κατεβάζεις από το μάτι. Προσθέτεις 1 κουτ.γλ. βούτυρο και 50 γραμ. κομματάκια κουβερτούρας κι ανακατεύεις καλά να λιώσουν. Μεταφέρεις την κρέμα σε ένα άλλο δοχείο για να κρυώσει. Είναι προτιμότερο ένα ταψάκι για να έχει μεγάλη επιφάνεια και να κρυώσει πιό εύκολα. Σκεπάζεις με μεμβράνη πιέζοντας την ακριβώς πάνω στην κρέμα για να μη δημιουργηθεί πέτσα και την αφήνεις αρκετή ώρα. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείς να τη βάλεις και στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις στην τούρτα. Λίγο πριν την χτυπάς ξανά με το μίξερ να γίνει αφράτη προσθέτοντας 2 κουταλιές σ. κονιάκ που έχεις διαλύσει 1 κοφτή κουταλιά σ. καφέ στιγμής ή εσπρέσο.

Βάζεις στο δίσκο που θα στήσεις την τούρτα το πρώτο παντεσπάνι και απλώνεις την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Καλύπτεις με το δεύτερο παντεσπάνι και βάζεις στο ψυγείο μέχρι να φτιάξεις την επικάλυψη. Το παντεσπάνι δε χρειάζεται σιρόπιασμα.

Για τη βουτυρόκρέμα της επικάλυψης χτυπάς 1 κούπα βούτυρο που έχεις αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου με 2 κούπες άχνη μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτεις 3 κουταλιές σούπας κονιάκ που έχεις διαλύσει μέσα 1 κοφτή κουταλιά σούπας καφέ στιγμής ή εσπρέσο και στο τέλος 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα που έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτό το σημείο η συνταγή έλεγε πως προσθέτεις 2 κρόκους αυγού. Εγώ επέλεξα να τους αντικαταστήσω με 2 κουταλιές κρέμα ζαχαροπλαστικής που είχα κρατήσει στην άκρη, για να αποκτήσει την αντίστοιχη υγρασία το μείγμα.

Καλύπτεις με τη βουτυρόκρεμα όλη την επιφάνεια της τούρτας και γαρνίρεις αναλόγως την έμπνευση σου. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις τη βουτυρόκρεμα αμέσως μόλις τη φτιάξεις και να μη μείνει στο ψυγείο γιατί λόγω της κουβερτούρας σφίγγει και θα είναι δύσκολο να τη δουλέψεις μετά με κορνέ. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια