Πολύσπορα κριτσίνια

Τα φιλικά καλέσματα στο σπίτι αυτές τις μέρες εκτός από τα πλούσια τραπέζια, χρειάζονται και κάτι να τσιμπάμε με το κρασί λίγο πριν ή μετά το γεύμα. Μια ωραία πιατέλα με τυριά και αλλαντικά λύνει αμέσως τον προβληματισμό, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορείς να τα συνοδεύσεις με λίγα χειροποίητα κριτσίνια που θα κάνουν τη διαφορά και μπορείς να τα έχεις έτοιμα από την προηγούμενη ημέρα.  
 
Ανακατεύεις σε ένα μπολ 100 ml ελαιόλαδο, 100 ml νερό και 1 κουταλιά σούπας ξύδι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατευείς 120 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης, 120 γραμ. αλεύρι σκληρό, 1 κουταλιά χαρουπάλευρο, λίγο αλάτι, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ και 1/3 κούπας διάφορους σπόρους (ηλιόσπορο, λιναρόσπορο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, σπόρους chia ή ότι άλλο θέλεις). Ενώνεις τα δύο μείγματα ζυμώνοντας μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σου η ζύμη, την τυλίγεις με μεμβράνη και την αφήνεις στο ψυγείο για μισή ώρα. 
Ανοίγεις τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο πάχους 1 εκατοστού και κόβεις λωρίδες στο μήκος που θέλεις να γίνουν τα κριτσίνια. Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια πλάθεις κυλινδρικά την κάθε λωρίδα και τη βουτάς σε μείγμα από σπόρους που έχεις βάλει σε ένα πιάτο να κολλήσουν πάνω στη ζύμη. Θα χρειαστεί περίπου άλλο 1/3 κούπας διάφορους σπόρους
Βάζεις τα κριτσίνια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς. 
Αφού κρυώσουν τα φυλάς σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο για να παραμείνουν τραγανά.

Η φίλη μου η Μαρία, που μου έδωσε τη συνταγή μου είπε πως διατηρούνται μια εβδομάδα αεροστεγώς κλεισμένα, αλλά τα δικά μου δεν κατάφεραν να μείνουν ούτε μία μέρα, οπότε πρέπει να τα επαναλάβω για να δω αν ισχύει!
 
 
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!    
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια